Today 03 Oct Current Affairs Quiz | Today Top 15 MCQ With Detailed Explanation

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

03 Oct Current Affairs Quiz question is the most important factor to crack every type of competitive exams like UPSC and any more. it can assist you with scoring great numbers in the test on the off chance that you are refreshed with all the current news. Banking Awareness, Static GK, and the current news are the parts that make the GK segment total. It is essential to comprehend what’s going on inside and outside of India.

GK refreshes are joined with the significant news that stood out as truly newsworthy today. It is the finished pack of the significant news that is held throughout the day. One ought to have total information about the financial terms, current issues news, and so forth. Along these lines, here is the GK update & Current Affairs of 03 Oct to assist you with setting up the Current issues part. If you are read Our Article so you can aware of the world.

03 Oct Current Affairs Quiz Top 15 MCQ question with Details

Q1. ISRO is planning to launch a space mission to which planet in2025?

  1. Mars
  2. Jupiter
  3. Saturn
  4. Venus

Correct Answer – (4) Venus

Explanation:

The Indian Space of Research Organisation (ISRO) is all set to launch its Venus Mission in 2025 along with participation from French Space Agency CNES (The National Centre for Space Studies).

Venus:

Distance from Sun: 108.2 million km

Length of day: 116d 18h 0m Orbital period: 225 days Surface area: 460.2 million km²

Surface pressure: 92 bar (9.2 MPa); 91 atm

Q2. Which country will launch the world’s first asteroid mining robot into space in November 2020?

  1. US
  2. Japan
  3. Russia
  4. China

Correct Answer – (4) China

Explanation:

A Chinese private company, Origin Space is planning to send out the world’s first asteroid mining robot into space in November 2020. The robot has been named ‘asteroid mining robot’ by the space start-up. China:

Capital: Beijing President: Xi Jinping Currency: Renminbi

Q3. The United States has announced fresh sanctions against individuals from whichnation?

  1. North Korea
  2. Iraq
  3. Turkey
  4. Syria

Correct Answer – (4) Syria

Explanation:

The United States announced over a dozen sanctions against Syrian individuals and entities on September 30, 2020, to further put pressure on the Syrian government.

Syria:

Capital: Damascus President: Bashar al-Assad Currency: Syrian pound

03 Oct Current affairs Daily-Current-Affairs-Quiz

Q4. The Gujarat government has recently signed an MoU with which country in the water sector?

  1. France
  2. Denmark
  3. Russia
  4. Germany

Correct Answer – (2) Denmark

Explanation:

The Government of Gujarat has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Government of Denmark in the water sector.

Denmark:

The country in Europe Capital: Copenhagen Currency: Danish krone

Q5. Which party will be launching a Kisan Yatra in protest against the centre’s new farm laws?

  1. SAD
  2. INC
  3. BSP
  4. Shiv Sena

Correct Answer – (2) INC

Explanation:

The Indian National Congress is launching a ‘Kisan Yatra’ from Punjab against the recent farm reform bills. The yatra will begin this week from Punjab’s Sangrur district and will end in Delhi covering various districts of Punjab and Haryana.

Indian National Congress:

Headquarters: New Delhi

Founder: Allan Octavian Hume, Dadabhai Naoroji, Dinshaw Edulji Wacha

Q6. ‘Operation My Saheli’ has been launched by which zone of the Indian Railways to enhance the security of women passengers while travelling?

  1. South Eastern Railway
  2. Northern Railway
  3. East Coast Railway
  4. South Central Railway

Correct Answer – (1) South Eastern Railway

Explanation:

The South Eastern Railway zone of the Indian Railways has launched the ‘Operation My Saheli’ initiative to boost the security of women passengers in trains.

Q7. Which state’s Chief Minister announced the launch of a slum up-gradation programme to make the state slum-free in three years?

  1. West Bengal
  2. Madhya Pradesh
  3. Odisha
  4. Maharashtra

Correct Answer – (3) Odisha

Explanation:

Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched a slum up-gradation programme to make the state slum-free in three years.

Odisha:

Capital: Bhubaneswar Language: Odia Governor: Ganeshi Lal

Q8. Where did the Fast Patrol Vessel (FPV) ICGS ‘Kanaklata Barua’ of the Indian Coast Guard commission?

  1. Mumbai
  2. Kolkata
  3. Surat
  4. Kochi

Correct Answer – (2) Kolkata

Explanation:

Fast Patrol Vessel (FPV) ICGS ‘Kanaklata Barua’ of the Indian Coast Guard was commissioned at the Garden Reach Shipbuilders and Engineers (GRSE) Ltd in Kolkata, West Bengal. ICGS Kanaklata Barua is one of the five FPVs built by GRSE, the Defence Public Sector Undertaking, for the Indian Coast Guard.

Q9. In which state did that state’s CM along with Union Ministers launch the door delivery of fertilisers to farmers, PoS (Point of sale) version, and SMS gateway?

  1. Tripura
  2. Haryana
  3. Andhra Pradesh
  4. Karnataka

Correct Answer – (3) Andhra Pradesh

Explanation:

Andhra Pradesh Chief Minister YS Jagan Mohan Reddy along with Union Ministers launched the door delivery of fertilisers to farmers, PoS (Point of sale) version, and SMS gateway from Rythu Bharosa Kendras. The State government introduced Rythu Bharosa Kendras (RBKs) to assist farmers in every step from the purchase of seed to sale of their products, which acts as a one-stop destination to address all the needs of farmers across the state.

Andhra Pradesh:

Governor: Biswabhusan Harichandan

Language: Telugu

Chief minister: Y. S. Jaganmohan Reddy

Q10. Who has been roped in as its brand ambassador by real estate developer Bengal Peerless Housing?

  1. Rahul Dravid
  2. Kapil Dev
  3. Sachin Tendulkar
  4. Sourav Ganguly

Correct Answer – (4) Sourav Ganguly

Explanation:

City-based real estate developer Bengal Peerless Housing has roped in Sourav Ganguly as brand ambassador for the company.

Sourav Ganguly: President of the Board of Control for Cricket in India

Born: 8 July 1972 (age 48 years), Behala, Kolkata

Test debut (cap 206): 20 June 1996 v England

ODI debut (cap 84): 11 January 1992 v West Indies

Last ODI: 15 November 2007 v Pakistan

Bowling: Right-arm medium

Spouse: Dona Ganguly (m. 1997)

Q11. Which among the following financial institution has to approve loan worth USD 241 million for the Mumbai Metro Rail II Project?

  1. Asian Development Bank
  2. New Development Bank
  3. World Bank
  4. Asian Investment Bank

Correct Answer – (2) New Development Bank

Explanation:

The Shanghai-based New Development Bank (NDB) has approved USD 241 million loan for the Mumbai Metro Rail II Project.

New Development Bank:

Headquarters location: Shanghai, China

Founder: BRICS

Founded: 15 July 2014, Fortaleza, State of Ceará, Brazil

Parent organization: BRICS Leader: Marcos Prado Troyjo First president: K. V. Kamath

03 Oct Current affairs Daily-Current-Affairs-Quiz

Q12. Sheikh Nawaf al-Ahmed has recently been appointed as the new Emir (King) of which country?

  1. Turkey
  2. Qatar
  3. Kuwait
  4. UAE

Correct Answer – (3) Kuwait

Explanation:

Crown Prince Sheikh Nawaf al-Ahmed, has been named as the Emir of Kuwait by the cabinet.

Kuwait:

Government: Constitutional monarchy, Unitary state, Hereditary Monarchy

Capital: Kuwait City

Currency: Kuwaiti dinar

Q13. How much amount of loan has been approved by the New Development Bank (NDB) for the Delhi-Ghaziabad-Meerut RRTS Project?

  1. USD 500 million
  2. USD 250 million
  3. USD 700 million
  4. USD 300 million

Correct Answer – (1) USD 500 million

Explanation:

NDB Board has approved a loan of USD 500 million for the Delhi-Ghaziabad-Meerut RRTS Project. The National Capital Region Transport Corporation Limited (NCRTC) will use the fund for construction of a rapid rail corridor connecting the National Capital Territory of Delhi with the cities of Ghaziabad and Meerut located in the state of Uttar Pradesh.

Q14. Which bank unveiled ‘Ind Guru’, an e-learning platform for its employees that offers technology-enabled solutions aimed at the capacity building?

  1. State Bank of India
  2. Bank of India
  3. Indian Bank
  4. Union Bank of India

Correct Answer – (3) Indian Bank

Explanation:

Public sector Indian Bank has unveiled its IB-e Note facility, aimed at providing a paperless working environment and to improve the turnaround time considerably.

Indian Bank also unveiled ‘Ind Guru’, an e-learning platform for its employees that offers technology-enabled solutions aimed at capacity building.

Indian Bank:

Headquarters: Chennai

CEO: Padmaja Chunduru (21 Sep 2018–)

Founders: S. Rm. M. Annamalai Chettiar, V. Krishnaswamy Iyer, S. Rm. M. Ramaswami Chettiar

 

Q15. Of which of the following did Sports Minister Kiren Rijiju unveil new logo?

  1. Athletics Federation of India
  2. All India Football Federation
  3. Board of Control for Cricket in India
  4. Sports Authority of India

Correct Answer – (4) Sports Authority of India

Explanation:

Sports Minister Kiren Rijiju launched the Sports Authority of India’s (SAI) new logo at Delhi’s Major Dhyan Chand Stadium.

Sports Authority of India:

Founder: Ministry of Youth Affairs and Sports

Founded: 1982

Headquarters location: New Delhi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
loading...

sairam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
en English
X