Today 06 Oct Current Affairs Quiz | Today Top 15 MCQ With Detailed Explanation

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

06 Oct Current Affairs Quiz question is the most important factor to crack every type of competitive exams like UPSC and any more. it can assist you with scoring great numbers in the test on the off chance that you are refreshed with all the current news. Banking Awareness, Static GK, and the current news are the parts that make the GK segment total. It is essential to comprehend what’s going on inside and outside of India.

GK refreshes are joined with the significant news that stood out as truly newsworthy today. It is the finished pack of the significant news that is held throughout the day. One ought to have total information about the financial terms, current issues news, and so forth. Along these lines, here is the GK update & Current Affairs of 06 Oct to assist you with setting up the Current issues part. If you are read Our Article so you can aware of the world.

06 Oct Current Affairs Quiz Top 15 MCQ question with Details

Q1. Name the actress who has topped the Forbes’ Highest-Paid Actresses 2020 list?

  1. Nicole Kidman
  2. Meryl Streep
  3. Sofia Vergara
  4. Angelina Jolie

Correct Answer – (3) Sofia Vergara

Explanation:

The Colombia-born American actress Sofia Vergara, who came to fame with an American TV Show ‘Modern Family’ is the highest-paid actresses in the annual list of Forbes’ Highest-Paid Actresses 2020. The 48-year-old actress has topped the list with an earning of $43 million (the equivalent of Rs.315 crore).

Q2. In the latest ICC rankings released in October 2020, what is the rank of the Indian women’s cricket team?

  1. 3rd
  2. 4th
  3. 2nd
  4. 6th

Correct Answer – (1) 3rd

Explanation:

The Indian women’s cricket team has overtaken New Zealand to rise to the third spot in the T20 International standings and retained the second position in the ODI chart of the latest ICC rankings.

Q3. Which Bank appointed Charanjit Attra as CFO?

  1. SBI
  2. PNB
  3. IDBI
  4. HDFC

Correct Answer – (1) SBI

Explanation:

The State Bank of India (SBI) has appointed Charanjit Singh Attra as its new Chief Financial Officer (CFO) with effect from 01 October 2020. The post was lying vacant after the former Deputy MD & CFO Prashant Kumar, was appointed as the CEO of Yes Bank in March 2020. C Venkat Nageshwar was serving the post on interim capacity. Attra is a former Partner at global consulting firm EY India and had also served as the CFO at the ICICI Securities.

State Bank of India:

Chairperson: Rajnish Kumar Headquarters: Mumbai Founded: 1 July 1955

Q4. Where did Indian Navy helicopters undertake aerial seeding initiative?

  1. Chennai
  2. Odisha
  3. Visakhapatnam
  4. New Delhi

Correct Answer – (3) Visakhapatnam

Explanation:

The Indian Navy has partnered with Greater Visakhapatnam Municipal Corporation (GVMC) to undertake Aerial Seeding at Visakhapatnam. The aim of this initiative is to enhance the green cover in and around Visakhapatnam. Aerial seeding is a technique in which seeds are sown aerially with the help of drones or helicopters. The aerial seeding program was inaugurated on 2nd October 2020 at INS Dega at Visakhapatnam by Rajya Sabha MP V Vijayasai Reddy and Vice Admiral Atul Kumar Jain. Two UH3H helicopters will be used for this operation.

06 Oct Current affairs Daily-Current-Affairs-Quiz

Q5. The flood situation due to the Brahmaputra river keeps affecting more than 40 lakh residents in which state?

  1. Sikkim
  2. Assam
  3. Goa
  4. Meghalaya

Correct Answer – (2) Assam

Explanation:

Floods are perennial problems of the North Eastern States. The flood situation due to the Brahmaputra river keeps affecting more than 40 lakh residents in Assam.

Q6. Visnu Shivaraj Pandian has recently claimed a gold medal for India in which sports?

  1. Chess
  2. Shooting
  3. Boxing
  4. Weightlifting

Correct Answer – (2) Shooting

Explanation:

In Shooting, India’s Visnu Shivaraj Pandian has won the 10m air rifle event at the fifth edition of the International Online Shooting Championship held on 3rd October 2020.

Q7. Which state released a picture-postcard named “Jau Kandhei” on the theme of ‘Traditional Toys of India’ on the occasion of World Postcard Day?

  1. Maharashtra
  2. Kerala
  3. Odisha
  4. Karnataka

Correct Answer – (3) Odisha

Explanation:

On the occasion of World Postcard Day, the Chief Postmaster General, Odisha Circle, has released a picture-postcard named “Jau Kandhei” on the theme of ‘Traditional Toys of India’.

Odisha:

Capital: Bhubaneswar

Governor: Ganeshi Lal

Chief minister: Naveen Patnaik

Daily-Current-Affairs-QuizQ8. NSO conducted a Time Use Survey in which country?

  • India
  • USA
  • Russia
  • China

Correct Answer – (1) India

Explanation:

The National Statistical Office operating under the Ministry of Statistics and Programme Implementation conducted the Time Use Survey in India for the first time between January and December 2019.

Q9. Which jail launched ‘Radio Prison’ on the occasion of the 151st Birth Anniversary of the Father of the Nation?

  1. Rajahmundry Central Jail
  2. Tihar Jail
  3. Yerawada Central Jail
  4. Sabarmati Central Jail

Correct Answer – (4) Sabarmati Central Jail

Explanation:

Sabarmati Central Jail in Ahmedabad has launched ‘Radio Prison’ on the occasion of the 151st Birth Anniversary of the Father of the Nation.

Q10. Which organization called for the extension of the G20 Debt Service Suspension initiative till the end of 2021?

  1. World Bank
  2. UNICEF
  3. IMF
  4. ADB

Correct Answer – (3) IMF

Explanation:

On October 1, 2020, the officials of the International Monetary Fund (IMF) called for the extension of the G20 Debt Service Suspension initiative till the end of 2021.

Q11. Which country donated 41 ambulances and 6 school buses to organizations in the field of health and education in Nepal?

  1. Bangladesh
  2. India
  3. UAE
  4. USA

Correct Answer – (2) India

Explanation:

On the eve of Gandhi Jayanti (October 2, 2020), India donated 41 ambulances and 6 school buses to organizations in the field of health and education in Nepal.

Q12. Who has been chosen for the ‘Gandhi’ Award instituted by the Mahatma Gandhi National Foundation?

  1. Sahil Gupta
  2. Sanjay Singh
  3. Naresh Mehta
  4. Nitish Yadav

Correct Answer – (2) Sanjay Singh

Explanation:

Rajya Sabha MP and Aam Aadmi Party (AAP) leader Sanjay Singh have been chosen for the ‘Gandhi’ Award instituted by the Mahatma Gandhi National Foundation.

He was instrumental in India’s diplomatic intervention to remove Mahatma Gandhi’s images on beer bottles of a private company in Israel, Mr. Jose, who brought the matter into the public domain.

Sanjay Singh:

Member of Rajya Sabha

Born: 22 March 1972 (age 48 years), Sultanpur

Nationality: Indian

Spouse: Anita Singh

Education: Odisha School of Mining Engineering, Keonjhar

Party: Aam Aadmi Party

Office: Member of Rajya Sabha since 2018

Q13. Which state launched ‘Pathashree Abhijan’, a road repair scheme, where more than 7,000 stretches of roads comprising 12,000 kilometers across the state will be repaired?

  1. West Bengal
  2. Sikkim
  3. Telangana
  4. Karnataka

Correct Answer – (1) West Bengal

Explanation:

West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee launched the Pathashree Abhijan, a road repair scheme, where more than 7,000 stretches of roads comprising 12,000 kilometers across the state will be repaired.

West Bengal:

Tree: Chatim tree

Governor: Jagdeep Dhankhar

Capital: Kolkata

Chief minister: Mamata Banerjee

Q14. Where did PM Narendra Modi inaugurate the strategically important Atal Tunnel in October 2020?

  1. Himachal Pradesh
  2. Chhattisgarh
  3. Jammu and Kashmir
  4. Uttar Pradesh

Correct Answer – (1) Himachal Pradesh

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi inaugurated the strategically important Atal Tunnel in Himachal Pradesh’s Rohtang. Built by the Border Roads Organisation, the tunnel will reduce the distance between Manali and Leh by 46 km and the travel time by four to five hours.

Q15. Where did the 2nd edition of Indian and Bangladesh Navy Bilateral Exercise Bongosagar held?

  1. Indian Ocean
  2. Pacific Ocean
  3. Bay of Bengal
  4. Arabian Sea

Correct Answer – (3) Bay of Bengal

Explanation:

The 2nd edition of Indian and Bangladesh Navy Bilateral Exercise Bongosagar is commenced in the Northern Bay of Bengal.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

sairam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top