Today 08 Oct Current Affairs Quiz | Today Top 15 MCQ With Detailed Explanation

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

08 Oct Current Affairs Quiz question is the most important factor to crack every type of competitive exams like UPSC and any more. it can assist you with scoring great numbers in the test on the off chance that you are refreshed with all the current news. Banking Awareness, Static GK, and the current news are the parts that make the GK segment total. It is essential to comprehend what’s going on inside and outside of India.

GK refreshes are joined with the significant news that stood out as truly newsworthy today. It is the finished pack of the significant news that is held throughout the day. One ought to have total information about the financial terms, current issues news, and so forth. Along these lines, here is the GK update & Current Affairs of 08 Oct to assist you with setting up the Current issues part. If you are read Our Article so you can aware of the world.

Current affairs Daily-Current-Affairs-Quiz

08 Oct Current Affairs Quiz Top 15 MCQ question with Details

Q1. “Yudh Pradushan ke Virudh” is a mega anti-air pollution campaign launched by which state?

  1. Delhi
  2. Uttar Pradesh
  3. Haryana
  4. Punjab

Correct Answer – (1) Delhi

Explanation:

The Chief Minister of Delhi Arvind Kejriwal has launched a mega anti-air pollution campaign titled “Yudh Pradushan ke Virudh”, in view of the COVID-19 pandemic.

 

Q2. Which country planned to send the world’s 1st mining robot ‘Asteroid Mining Robot’ into space by November 2020?

  1. China
  2. India
  3. Russia
  4. Japan

Correct Answer – (1) China

Explanation:

An IEEE Spectrum report stated that Origin Space, the Beijing-based company is set to send world’s first mining robot named ‘asteroid mining robot’ into space by November 2020 to identify and extract resources. The mining robot will be launched into space by a Chinese Long March series rocket. The 30- gram spacecraft, NEO-1, is likely to be launched as a secondary payload on a Chinese Long March rocket. This company also has another mission, Yuanwang-1 (‘Look up-1’), nicknamed ‘Little Hubble’, which is to be launched by late 2021 or early 2022.

China:

The country in East Asia Currency: Renminbi Capital: Beijing

Official script: Simplified Chinese

 

Q3. Did the government release how much compensation cess for all states in October?

  1. Rs 30000 crore
  2. Rs 35000 crore
  3. Rs 20000 crore
  4. Rs 25000 crore

Correct Answer – (3) Rs 20000 crore

Explanation:

The Government released compensation cess worth nearly Rs 20,000 crore to all the states on October 5, 2020. The announcement for the same was made by Union Finance Minister Nirmala Sitharaman after the 42nd GST Council meeting.

Q4. Three scientists Roger Penrose, Andrea Ghez and Reinhard Genzel have been awarded the Nobel Prize 2020 in which category?

  1. Chemistry
  2. Physics
  3. Economic Sciences
  4. Physiology or Medicine

Correct Answer – (2) Physics

Explanation:

The Nobel Prize 2020 in the Physics category has been awarded to Roger Penrose while the other half was jointly awarded to Andrea Ghez and Reinhard Genzel. The three scientists have been awarded the prestigious prize for their groundbreaking discoveries about the black holes.

Q5. The Nobel Prize for Physiology or Medicine has been awarded to three scientists for the discovery of which virus?

  1. Hepatitis C
  2. Ebola
  3. H1NI
  4. COVID-19

Correct Answer – (3) H1NI

Explanation:

Nobel Prize for Physiology or Medicine was awarded jointly to Harvey J. Alter, Michael Houghton and Charles M. Rice for the discovery of Hepatitis C virus, which is a major source of liver disease that affects millions worldwide.

Q6. Cinema halls have been allowed to operate in India with how much seating capacity?

  1. 50 per cent
  2. 70 per cent
  3. 60 per cent
  4. 30 per cent

Correct Answer – (1) 50 percent

Explanation:

The Union Information and Broadcasting Ministry on October 6, 2020, released the standard operating procedures (SOPs) for the reopening of cinema halls and theatres. Under the SOPs, the centre has allowed cinema halls to function with only 50 per cent of their total seating capacity. Alternate seats will have to be left vacant to maintain social distancing.

Q7. The Sittwe port, which is scheduled to be operational in Q1 of 2021, has been built by India in which country?

  1. Bhutan
  2. Nepal
  3. Myanmar
  4. Bangladesh

Correct Answer – (3) Myanmar

Explanation:

India and Myanmar are working towards the operationalization of the Sittwe port in the Rakhine state of Myanmar in the first quarter of 2021.

Myanmar (Burma):

The country in Asia Capital: Naypyitaw President: Win Myint

Currency: Burmese kyat

Q8. “Dalle Khursani”, the famous chilli based on ‘which’ state got GI tag recently?

  1. Karnataka
  2. Gujarat
  3. Andhra Pradesh
  4. Sikkim

Correct Answer – (4) Sikkim

Explanation:

On the basis of an application filed by the North Eastern Regional Agricultural Marketing Corporation Limited (NERAMAC) on behalf of Sikkim, the red cherry pepper chilli of Sikkim, “Dalle Khursani” earned the geographical indication (GI) tag from the Union Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT). It is considered as one of the hottest chillies in the world with medicinal values.

Sikkim:

Tree: Rhododendron

Capital: Gangtok

Governor: Ganga Prasad

Chief minister: Prem Singh Tamang

Q9. When will BRICS Summit 2020 take place?

  1. October 15th
  2. October 25th
  3. November 2nd
  4. November 17th

Correct Answer – (4) November 17th

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi and Chinese President Xi Jinping will come face-to-face for the very first time since the India-China border standoff in Eastern Ladakh at the virtual BRICS Summit on November 17, 2020.

Q10. The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) has partnered with which food tech company to take street vendors online?

  1. Swiggy
  2. Zomato
  3. UberEats
  4. FoodPanda

Correct Answer – (1) Swiggy

Explanation:

The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) has signed a memorandum of understanding (MoU) with Bengaluru-based food tech major Swiggy, to onboard street food vendors on the e-commerce platform.

Swiggy:

Founded: 2014

Headquarters: Bangalore, India

Founders: Rahul Jaimini, Nandan Reddy, Sriharsha Majety

Q11. Name India’s largest HPC-AI supercomputer, that will be commissioned by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC)?

  1. PARAM Siddhi
  2. PARAM Gyaan
  3. PARAM Anand
  4. PARAM Brahma

Correct Answer – (1) PARAM Siddhi

Explanation:

The Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) will be commissioning India’s largest HPC- AI supercomputer ‘PARAM Siddhi – AI.’

Q12. When will Bihar Assembly Elections Results 2020 be announced?

  1. October 28th
  2. November 10th
  3. November 3rd
  4. November 20th

Correct Answer – (2) November 10th

Explanation:

The Bihar Assembly Election Results will be announced on November 10, 2020, after the completion of counting of votes. The elections will be held in three phases on October 28, November 3 and November 7.

08 Oct Daily Current affairs

Q13. The airport in which state/UT become Airports Authority of India (AAI)’s 1st 100% solar-powered airport?

  • Puducherry
  • Chhattisgarh
  • Arunachal Pradesh
  • Ladakh

Correct Answer – (4) Ladakh

Explanation:

AAI achieved a major feat on October 2, 2020, by converting the Union Territory of Puducherry’s airport into its first entirely solar-powered airport in the country i.e. “absolutely power-neutral” airport with the commissioning of 500KWp (kilowatts peak) ground-mounted solar power plant at a cost of Rs 2.8 crore. It was inaugurated by Lok Sabha member V Vaithilingam in the presence of Rajya Sabha member N Gokulakrishnan, AAI regional govt director R Madhavan, and Puducherry airport director Vijay Upadhyay among others. With this solar power plant, the airport will save a power bill of Rs 10 lakh per month and will also see a reduction in carbon emission footprint by 6,570 metric tonne, which is equivalent to planting 32,850 trees.

Ladakh:

Capital: Leh, Kargil

Population: 2.74 lakhs (2011)

Districts: 2

Union territory: 31 October 2019

Q14. Which company has launched an android mini app store for Indian developers?

  1. Inflow
  2. Paytm
  3. Facebook
  4. Apple

Correct Answer – (2) Paytm

Explanation:

Paytm has launched its Android Mini App Store to support Indian developers, a move that will further intensify the tussle between the fintech major and tech giant, Google.

Paytm:

Founder: Vijay Shekhar Sharma

Founded: August 2010, Noida

CEO: Vijay Shekhar Sharma (Dec 2010–)

Headquarters: B-121, Sector 5, Noida, Uttar Pradesh, India

Daily-Current-Affairs-Quiz

Q15. “Aenigmachannidae” which was discovered in the Western Ghats recently is the new family of                .

  1. Bony Fish
  2. Lizard
  3. Frog
  4. Tiger

Correct Answer – (1) Bony Fish

Explanation:

The team of scientists from Germany, United Kingdom(UK), Switzerland and India discovered a new family of bony fish in the Western Ghats in Kerala. The new family is named Aenigmachannidae. Ralf Britz from Senckenberg Museum, Germany was the lead author of the report published in ‘Scientific Report’, an open access mega journal of the Nature Publishing Group.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

sairam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top