Today 09 Oct Current Affairs Quiz | Today Top 15 MCQ With Detailed Explanation

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

09 Oct Current Affairs Quiz question is the most important factor to crack every type of competitive exams like UPSC and any more. it can assist you with scoring great numbers in the test on the off chance that you are refreshed with all the current news. Banking Awareness, Static GK, and the current news are the parts that make the GK segment total. It is essential to comprehend what’s going on inside and outside of India.

GK refreshes are joined with the significant news that stood out as truly newsworthy today. It is the finished pack of the significant news that is held throughout the day. One ought to have total information about the financial terms, current issues news, and so forth. Along these lines, here is the GK update & Current Affairs of 09 Oct to assist you with setting up the Current issues part. If you are read Our Article so you can aware of the world.

Current affairs Daily-Current-Affairs-Quiz

09 Oct Current Affairs Quiz Top 15 MCQ question with Details

Q1. ‘No Mask, No Ride’ was launched by police of which district of Maharashtra?

  1. Nagpur
  2. Bhandara
  3. Aurangabad
  4. Sangli

Correct Answer – (4) Sangli

Explanation:

In Maharashtra’s Sangli district, the police have launched a campaign ‘No Mask, No Ride’ to contain the spread of Coronavirus in the region. The Campaign is part of the state government’s My Family, My Responsibility’ which was launched on the 15th of this month to control the surging pandemic.

Q2. Which state has become the first one to legally challenge the Centre’s farm reform laws in the Supreme Court?

  1. Jharkhand
  2. Rajasthan
  3. Punjab
  4. Chhattisgarh

Correct Answer – (4) Chhattisgarh

Explanation:

Chhattisgarh has become the first state to legally challenge the Centre’s farm reform laws in the Supreme Court on the grounds that they infringed on a state subject. The state is ruled by the Congress government. Chhattisgarh:

Song: Arpa Pairi Ke Dhar Governor: Anusuiya Uikey Chief minister: Bhupesh Baghel Language: Chhattisgarhi

Q3. Who has launched India’s largest tribal product market ‘Tribes E-Marketplace’?

  1. Garima Sehrawat
  2. Arjun Munda
  3. Lalit Deshmukh
  4. Narendra Tomar

Correct Answer – (2) Arjun Munda

Explanation:

Union Minister of Tribal Affairs, Arjun Munda Virtually launched ‘Tribes India E-Marketplace’. It is India’s largest handicraft and organic products marketplace. It is an initiative of the Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India(TRIFED). Minister of State for Tribal Affairs, Renuka Singh, Minister of Rural Industry, Chhattisgarh, Rudra Kumar, Chairman of TRIFED, Ramesh Chand Meena & Managing Director of TRIFED, Pravir Krishna were present during the launch.

Arjun Munda:

Former Chief Minister of Jharkhand

Born: 3 May 1968 (age 52 years), Jamshedpur

Party: Bharatiya Janata Party

Previous offices: Chief minister of Jharkhand (2010–2013), MORE

Q4. Which state government has launched the “Aatmanirbhar” program to support agriculture and animal husbandry?

  1. Karnataka
  2. Goa
  3. Maharashtra
  4. Tamil Nadu

Correct Answer – (2) Goa

Explanation:

The Goa government released an action plan to support agriculture and animal husbandry under its “Aatmanirbhar” program. The government has announced a series of initiatives under the ‘Aatmanirbhar Bharat Swayampoorna Goa program’ (ABSGP) including promoting dairy and poultry farming.

Goa:

Governor: Bhagat Singh Koshyari

Capital: Panaji

Chief minister: Pramod Sawant

Q5. Who digitally launched Gram Darshan, which will allow access to data of development projects of 6,197-gram panchayats of the state?

  1. Manohar Lal Khattar
  2. Arvind Kejriwal
  3. Yogi Adityanath
  4. Udhav Thackree

Correct Answer – (1) Manohar Lal Khattar

Explanation:

Haryana CM Manohar Lal Khattar digitally launched Gram Darshan, which will allow access to data of development projects of 6,197-gram panchayats of the state. Deputy Chief Minister Dushyant Chautala was also present on this occasion.

Manohar Lal Khattar Chief Minister of Haryana

Born: 5 May 1954 (age 66 years), Meham

Nationality: Indian

Party: Bharatiya Janata Party Education: University of Delhi Parents: Harbans Lal Khattar

Q6. India will be launching a constellation of maritime surveillance satellites along with which nation?

  1. Israel
  2. US
  3. France
  4. Russia

Correct Answer – (3) France

Explanation:

Indian Space Research Organisation (ISRO) and French space agency CNES will jointly launch a constellation of maritime surveillance satellites that will be able to trace illegal spillage of oil by ships in the Indian Ocean Region.

France:

Country in Europe

Capital: Paris

President: Emmanuel Macron

Q7. Which country’s women’s cricket team has equaled world-record for most consecutive ODI victories?

  1. India
  2. Australia
  3. England
  4. South Africa

Correct Answer – (2) Australia

Explanation:

Australian women’s cricket team on October 7, 2020, equaled the world record for the most consecutive ODI victories after they defeated New Zealand by 232 runs in the third ODI of their three-match series.

The record for most consecutive ODI victories is held by the Australian men’s cricket team led by the then skipper Ricky Ponting after they had registered 21 consecutive wins in 2003.

Australia:

The country in Oceania Capital: Canberra Currency: Australian dollar

Points of interest: Great Barrier Reef, Great Ocean Road, Uluru, MORE

Q8. Which country moved to WTO on COVID-19 prevention?

  1. India
  2. South Africa
  3. Both A and B
  4. USA

Correct Answer – (3) Both A and B

Explanation:

India and South Africa have asked for a waiver on certain provisions of the international agreements regulating intellectual property rights in the World Trade Organization (WTO). This step has been taken in order to speed up efforts that prevent, treat, and contain the COVID-19 pandemic.

Q9. Punjab government has launched the construction of how many ‘rural stadiums and playground sunder ‘Rural Transformation Strategy’ and ‘Tandarust Punjab Mission’?

(1) 750

(2) 380

(3) 260

(4) 444

Correct Answer – (1) 750

Explanation:

Punjab Chief Minister Amarinder Singh virtually launched the construction of 750 Rural Stadiums and Playgrounds in Punjab. The stadium will facilitate youths to channelize their energy in a constructive manner. It is being built at a cost of INR 105 Crore under Punjab ‘Rural Transformation Strategy’ and ‘ Tandarust Punjab Mission’.

Q10. Who has been appointed as the new and fourth Deputy Governor of RBI?

  1. Prasanna Kumar Mohanty
  2. Sachin Chaturvedi
  3. M Rajeshwar Rao
  4. Manish Sabharwal

Correct Answer – (3) M Rajeshwar Rao

Explanation:

The Centre has appointed M Rajeshwar Rao as the new deputy governor of the Reserve Bank of India on 7th October 2020.

Q11. Researchers from which institute have launched a telemedicine system ‘iMediX’ to help patients receive assistance from doctors without having to go to hospitals or clinics?

  1. IIT Varanasi
  2. IIT Bombay
  3. IIT Kanpur
  4. IIT Kharagpur

Correct Answer – (4) IIT Kharagpur

Explanation:

IIT Kharagpur researchers have launched a telemedicine system ‘iMediX’ to help patients receive assistance from doctors without having to go to hospitals or clinics.

Q12. Who launched the book titled ‘Discovering the Heritage of Assam’?

  1. Jitendra Singh
  2. Chetan Bhagat
  3. Karan Johar
  4. None of these

Correct Answer – (1) Jitendra Singh

Explanation:

The Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), Dr Jitendra Singh has released a Coffee Table Book on “Discovering the Heritage of Assam”, written by Padampani Bora and having foreword by Amitabh Bachchan.

Jitendra Singh:

Member of the Lok Sabha

Born: 6 November 1956 (age 63 years), Jammu

Party: Bharatiya Janata Party

Education: Stanley Medical College, Government Medical College, Jammu

Siblings: Devendra Singh Rana

Q13. Who launched a coffee-table book on Gandhi Jayanti?

  1. Arvind Kejriwal
  2. Manish Sisodia
  3. Amit Shah
  4. Yogi Adityanath

Correct Answer – (2) Manish Sisodia

Explanation:

On the occasion of the 151st birth anniversary of Mahatma Gandhi, Deputy Chief Minister of Delhi Manish Sisodia launched a coffee-table book Bapu – The unforgettable?. In today’s times when there are a lot of stories about the social decline, we are in dire need of Gandhian philosophies. If Gandhiji would have been here today, he would have been playing a crucial role in directing us towards the upliftment of our society, Sisodia said while speaking at the virtual launch.

Daily-Current-Affairs-Quiz

Q14. Who has been awarded the Nobel Prize in Physiology or Medicine 2020?

  1. Harvey J. Alter (America)
  2. Charles M. Rice (America)
  3. Michael Houghton (Britain)
  4. All of these

Correct Answer – (4) All of these

Explanation:

The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2020 was awarded jointly to Harvey J. Alter(America), Charles

  1. Rice (America) and Michael Houghton (Britain) for the discovery of the Hepatitis C virus. The head of the Nobel Committee, Thomas Perlmann has announced the winners in Stockholm. This year’s Nobel Prize is awarded to three scientists who have made a decisive contribution to the fight against blood-borne hepatitis, a major global health problem that causes cirrhosis and liver cancer in people around the world.

Q15. Who all have been awarded Nobel Prize in Chemistry 2020?

  1. Emmanuelle Charpentier and Jennifer A. Doudna
  2. Roger Penrose, Andrea Ghez, and Reinhard Genzel
  3. Harvey J. Alter, Michael Houghton, and Charles M. Rice
  4. John B Goodenough, M Stanley Whittingham, and Akira Yoshino

Correct Answer – (1) Emmanuelle Charpentier and Jennifer Doudna

Explanation:

The Nobel Prize in Chemistry 2020 has been jointly awarded to Emmanuelle Charpentier and Jennifer A. Doudna for the development of a revolutionary tool for genome editing- CRISPR/Cas9 genetic scissors.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

sairam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top