Today 10 Oct Current Affairs Quiz | Today Top 15 MCQ With Detailed Explanation

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

10 Oct Current Affairs Quiz question is the most important factor to crack every type of competitive exams like UPSC and any more. it can assist you with scoring great numbers in the test on the off chance that you are refreshed with all the current news. Banking Awareness, Static GK, and the current news are the parts that make the GK segment total. It is essential to comprehend what’s going on inside and outside of India.

GK refreshes are joined with the significant news that stood out as truly newsworthy today. It is the finished pack of the significant news that is held throughout the day. One ought to have total information about the financial terms, current issues news, and so forth. Along these lines, here is the GK update & Current Affairs of 10 Oct to assist you with setting up the Current issues part. If you are read Our Article so you can aware of the world.

10 Oct Current Affairs Quiz Top 15 MCQ question with Details

Q1. Which books are to be converted into Indian sign language?

  1. Novels
  2. NCERT
  3. CBSE
  4. Delhi University

Correct Answer – (2) NCERT

Explanation:

According to the Ministry of Social Justice and Empowerment, a Memorandum of Understanding (MoU) has been signed between the Indian Sign Language Research and Training Centre (ISLRTC) and the National Council of Educational Research and Training (NCERT) to make educational materials accessible for hearing impaired children. It is a historic decision for people with difficulties in speaking or hearing and will empower differently-abled persons.

Current affairs Daily-Current-Affairs-Quiz

Q2. What is the new brand name of India’s premium cotton?

  1. Komal
  2. Shakti
  3. Kasturi
  4. Kumkum

Correct Answer – (3) Kasturi

Explanation:

Union Minister of Textiles Smriti Irani launched the first-ever brand and logo for India’s premium cotton on the occasion of Second World Cotton Day on October 7, 2020, through video conferencing. The Indian cotton will now be known to the world by the name ‘Kasturi Cotton’.

Q3. Who appointed three new economists as RBI’s MPC members?

  1. Government of India
  2. RBI
  3. SIDBI
  4. President

Correct Answer – (1) Government of India

Explanation:

The Government of India has appointed three new economists as members of the six-member rate-setting the Monetary Policy Committee(MPC) of the Reserve Bank of India (RBI). The government had formed a committee for the selection of these three new members of MPC. This search-cum-selection committee for MPC was headed by Economic Affairs Secretary Tarun Bajaj.

 

Q4. Indian-built Sittwe port in Myanmar will be operational in which year?

  1.  2020
  2. 2021
  3. 2022
  4. 2023

Correct Answer – (2) 2021

Explanation:

India and Myanmar are working towards the operationalization of the Sittwe port in the Rakhine state of Myanmar in the first quarter of 2021. The port is part of the Kaladan multi-modal transit transport project which is being viewed as India’s gateway to Southeast Asia.

Q5. The Union Cabinet has approved MoU on cyber-security between India and whichnation?

  1. Australia
  2. Russia
  3. Germany
  4. Japan

Correct Answer – (4) Japan

Explanation:

The Union Cabinet under the chairmanship of Prime Minister Narendra Modi on October 7, 2020, approved the signing of the Memorandum of Cooperation in the field of cyber-security between India and Japan.

Q6. India is to launch a constellation of maritime surveillance satellites with whichnation?

  1. USA
  2. France
  3. Russia
  4. China

Correct Answer – (2) France

Explanation:

India and France are to launch a constellation of maritime surveillance satellites to monitor illegal spillage of oil in the Indian Ocean Region.

Q7. Which company launched its mini-app Store for Indian developers?

  1. Phonepe
  2. Paytm
  3. Amazon
  4. Microsoft

Correct Answer – (2) Paytm

Explanation:

Digital payments firm Paytm Monday announced the launch of an ‘Android mini-app store’ to help Indian developers market their apps, and in a possible attempt to fight Google’s dominance in the arena. The ‘mini-apps’ would help “citizens to save their limited data and phone memory”, Paytm said in a press release. According to the firm, mini-apps are mobile websites that can give users an app-like experience without actually downloading it.

10 Oct Current Affairs

Q8. According to Wood Mackenzie, when will (expected) India overtake China as the world’s largest cooking gas LPG residential sector market?

(1) 2035

(2) 2028

(3) 2025

(4) 2030

Correct Answer – (4) 2030

Explanation:

India is expected to overtake China as the world’s largest cooking gas LPG residential sector market by 2030, Wood Mackenzie said.

Q9.Delhi-Mumbai expressway is to have how many ‘Animal Bridges’ to provide safe passage for wildlife?

(1) 2

(2) 5

(3) 8

(4) 10

Correct Answer – (2) 5

Explanation:

Man-animal conflict is known to occur from time to time in India in various places, and more often than not it is the animals that are the most affected. In a much welcome move, to ensure a safe passage to wildlife and to reduce human-animal conflict, India will soon have its first-ever animal overpasses at the under-construction Delhi-Mumbai greenfield expressway.

Q10. Huddle roped in whom as brand ambassador and advisor?

  1. Shikhar Dhawan
  2. Shreyas Iyer
  3. Ajinkya Rahane
  4. Sunil Narine

Correct Answer – (3) Ajinkya Rahane

Explanation:

Sports tech and events startup Huddle has announced the appointment of cricketer Ajinkya Rahane as brand ambassador and advisor of the company. Apart from being the face of the brand, Rahane will also be able to guide the team with strategic inputs through his wealth of experience in professional sport, the company said.

Q11. In which state will the country’s first two Organic Spices Seed parks, supported by NABARD, be set up?

  1. Goa
  2. Jharkhand
  3. Bihar
  4. Gujarat

Correct Answer – (4) Gujarat

Explanation:

The Gujarat Chief Minister released the sanction letters to two farmer producer organisations (FPOs) for a NABARD-supported Organic Spices Seed Park for saunf (fennel seed) in the Banaskantha district and jeera (cumin seed) in Patan for promotion of organic seed value chain of the spices.

Daily-Current-Affairs-Quiz

Q12. Who inaugurated the renaming Of Naugarh railway station to Siddharthnagar?

  1. Rajnath Singh
  2. Ramesh Pokhriyal
  3. Nitin Gadkari
  4. Piyush Goyal

Correct Answer – (4) Piyush Goyal

Explanation:

Railway Minister Piyush Goyal on Monday through a video link inaugurated the renaming of Naugarh railway station to Siddharthnagar railway station situated at Siddharthnagar district in Uttar Pradesh. “Naugarh railway station was named Siddharthanagar in view of public aspirations due to the birth of Mahatma Buddha in Lumbini near Naugarh and being associated with his life events from this region,” Goyal said during the inauguration event. “A large number of Buddhist pilgrims come to Lumbini.

Q 13. Who has been appointed as the Director-General of the Bureau of Civil Aviation Security (BCAS)?

  1. Rakesh Asthana
  2. Charanjit
  3. M A Ganapathy
  4. None of these

Correct Answer – (3) M A Ganapathy

Explanation:

Senior IPS officer, M A Ganapathy has been appointed as the Director-General of the Bureau of Civil Aviation Security (BCAS). He is a 1986 batch IPS officer of Uttrakhand cadre. The post of BCAS chief fell vacant after Rakesh Asthana was appointed as the Director-General of Border Security Force inAugust.

Q14. Who has been appointed as the new chairman of State Bank of India (SBI)?

  1. Suneet Sethi
  2. Rajnish Kumar
  3. Dinesh Kumar Khara
  4. Raj Kumar Bhalla

Correct Answer – (3) Dinesh Kumar Khara

Explanation:

The central government appoints Dinesh Kumar Khara as chairman of State Bank of India (SBI) for a period of three years with effect from the date of his taking over charge of the post on or after October 7, 2020, or until further orders, whichever is earlier. He replaces Rajnish Kumar, who completed his three-year term.

Q15. Which organization is going to commission India’s fastest Supercomputer ‘PARAM Siddhi -AI’?

  1. C-DAC
  2. DELL
  3. HPL
  4. None of these

Correct Answer – (1) C-DAC

Explanation:

The Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) will be commissioning India’s largest HPC- AI supercomputer ‘PARAM Siddhi – AI’. This initiative will place India among the top countries in global AI supercomputing research and innovation. The initiative was headed by Abhishek Das, Scientist and Program Director (HPC-AI Infrastructure Development) at C-DAC, who conceived the idea and designed the architecture for the largest HPC-AI infrastructure in India.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
loading...

sairam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top