Daily Current Affairs: 4th Sep 2020 || Today top 15 MCQ with Detailed Explanation

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Check the latest Updates of Today’s Current  Affairs. In the below, we are given our top questions according to Current Affairs and if you want o download a PDF of current affairs so you click on given in that is last of this page.

Q.1 India Blocked how many mobile apps on 02 September 2020?

A)120

B)56

C)118

D)102

Ans. (C)118

Explanation:- The Ministry of Information and Technology banned 118 popular Mobile applications including the most popular app PUBG on 02, September 2020. India banned the apps stating that they are prejudicial to the sovereignty and integrity of the nation. Defense of India, Security of state and public order.

Q2. Name the Remote-controlled medical trolley which has developed by Indian Railways. 

A) TELEBOT

B) WARDBOT

C) TECHBOT

D)MEDBOT

Ans. MEDBOT

Explanation:- Indian Railway has developed a remote-controlled medical trolley that names’MEDBOT‘ to deliver food, medicine to COVID-19 patients. At present, ‘MEDBOT’ is providing service in the Central Hospital of the Diesel Rail Engine Factory, Varanasi of Indian Railways.

Q 3. India has been ranked at which position in the Global Innovation Index 2020?

(1) 56

(2) 48

(3) 72

(4) 65

Correct Answer – (2) 48

Explanation:

India has been ranked in the 48th position in the Global Innovation Index 2020 released by World Intellectual Property Organisation. Union Minister Prakash Javadekar tweeted to express his happiness over India being ranked among the top 50 nations in the annual index.

Q4.Which nation has refused to join WHO-led international efforts to develop and distribute the COVID-19 vaccine?

  1. Japan
  2. Russia
  3. US
  4. China

Correct Answer – (3) US

Explanation:

The United States said on September 1, 2020, that it will not work with an international cooperative effort to develop, manufacture, and equally distribute COVID-19 Vaccine. The Trump Administration stated that it does not want to be constrained by multilateral groups like the World Health Organization.

Q5.Which airlines have introduced a portable ventilator for patients with mild-to-moderate breathing issues?

  1. SpiceJet
  2. GoAir
  3. IndiGo
  4. Vistara

Correct Answer – (1) SpiceJet

Explanation:

In the wake of the coronavirus outbreak, the budget airlines SpiceJet introduced a portable ventilator for patients with mild-to-moderate breathing issues. Dubbed as ‘SpiceOxy’, the compact ventilator was designed by engineers of SpiceJet Technic, a subsidiary of SpiceJet.

Q6. Who launched the “Chhavni COVID: Yodha Sanrakshan Yojana” recently?

  1. Rajnath Singh
  2. Jitendra Singh
  3. PiyushGoyal
  4. Ram Vilas Paswan

Correct Answer – (1) Rajnath Singh

Explanation:

Defence Minister Rajnath Singh launched “Chhavni COVID: YodhaSanrakshanYojana” a group life insurance scheme through the Life Insurance Corporation (LIC), for more than 10000 employees working in the military cantonment areas across India. The insurance scheme was launched during the two-day webinar organized by the Ministry of Defence and Directorate General of Defence Estates(DGDE) to improve the implementation of Central Sponsored Schemes(CSS) in the 62 cantonments around India at Delhi.

Q7. Which Indian renewable energy company has been ranked the world’s 1 in solar capacity?

  1. NTPC Limited
  2. Tata Power
  3. JSW Energy
  4. Adani Green

Correct Answer – (4) Adani Green

Explanation:

Indian renewable energy company, Adani Green has been ranked as the world’s number 1 solar energy company in terms of capacity. The company is currently the world’s top solar developer with around 2.3 GW of operational projects.

Q8. ‘AIR Scanner’ is an AI-based Reading Assistant and Document Scanner app launched by the students of which institute?

  1. IIT Madras
  2. IIT Bombay
  3. IIT Delhi
  4. IIT Kanpur

Correct Answer – (2) IIT Bombay

Explanation:

A pair of students at the Indian Institute of Technology-Bombay (IIT-B) has developed an AI-based document-scanning app ‘AIR Scanner’, as an alternative to the Chinese document scanning app CamScanner. The app has been developed by Rohit Kumar and Kavin Agrawal from the Department of Civil Engineering.

Q9. Who became the first Indian to enter the second round of Grand Slam Singles event in the last 7 years?

  1. Sumit Nagal
  2. Prajnesh Gunneswaran
  3. Somdev Devvarman
  4. Yuki Bhambri

Correct Answer – (1) Sumit Nagal

Explanation:

Sumit Nagal on September 1, 2020, created history by becoming the first Indian to win a singles’ main draw match at a grand slam in the last 7 years. The 23-year-old, who is currently world number 122, successfully stormed into the second round of the ongoing US Open. Somdev Devvarman had reached the second round of the Australian Open, US Open, and French Open earlier in 2013.

Q10. Union Cabinet has approved Mission Karmayogi which is a capacity building programme for which category of individuals?

  1. Bank Employees
  2. Self Help Groups
  3. Farmers
  4. Civil Servants

Correct Answer – (4) Civil Servants

Explanation:

The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved ‘Mission Karmayogi’ a National Programme for Civil Services Capacity Building (NPCSCB). The main objective of this Mission is to build future-ready civil servants with the right attitude, skills & knowledge, with a focus on competency led capacity building.

Q11. Which state has decided to set up exclusive anti-electricity theft police stations?

  1. Jharkhand
  2. Bihar
  3. Madhya Pradesh
  4. Uttar Pradesh

Correct Answer – (4) Uttar Pradesh

Explanation:

The Uttar Pradesh state government has decided to set up exclusive anti-electricity theft police stations in every district of the state to address the problem of frequent cases of power theft.

Q12. Name the state which had recently launched 15 days long Gandgi Bharat Chhodo campaign to make the state garbage free?

  1. Madhya Pradesh
  2. Haryana
  3. Gujarat
  4. Maharashtra

Correct Answer – (1) Madhya Pradesh

Explanation:

The Madhya Pradesh government had launched a special massive cleanliness campaign titled “Gandgi Bharat Chhodo – Madhya Pradesh” (Free India and Madhya Pradesh from garbage) from 16 to 30 August 2020 to make the state garbage-free.

Q13. Which ministry has notified ‘Rules of Transaction of Business’ for the UT of Jammu & Kashmir recently?

  1. Ministry of Home Affairs
  2. Ministry of Finance
  3. Ministry of Health and Family Welfare
  4. Ministry of Housing & Urban Affairs

Correct Answer – (1) Ministry of Home Affairs Explanation:

Ministry of Home Affairs (MHA) notified the ‘Rules of Transaction of Business’ for the Government of Union Territory (UT) of Jammu & Kashmir (J&K). The rules have been issued under the exercise of powers conferred by section 55 of the Jammu and Kashmir Reorganization Act, 2019, read with the Proclamation, dated 31st October 2019 issued under section 73 of the said Act.If the Lieutenant Governor (LG) and Council of Ministers differ on any issue, the LG is required to refer the matter to the President and the LG will act according to the decision taken by the President.

Q14. Who has been appointed as the new Chief of Materiel of the Indian Navy?

  1. Karambir Singh
  2. R Swaminathan
  3. G S Pabby
  4. SR Sarma

Correct Answer – (4) SR Sarma

Explanation:

Vice Admiral SR Sarma assumed charge as the Chief of Materiel of the Indian Navy.

Q15.Who has authored the book titled ‘The Presidential Years’?

  1. Ram Nath Govind
  2. Pratibha Patil
  3. Abdul Kalam
  4. Pranab Mukherjee

Correct Answer – (4) Pranab Mukherjee

Explanation:

Pranab Mukherjee’s book ‘The Presidential Years’ will be released on his birth anniversary on 11th December. It will be a unique autobiographical account which will give the readers a bird’s eye view of the functioning of Rashtrapati Bhavan from the imposition of President’s rule in Arunachal Pradesh to demonetization. It is published by Rupa Publications.

You can download the latest Current affairs and if you want to Download Today Current affairs in free. The link is given in Below

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
loading...

sairam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
en English
X