Daily Current Affairs: 5th Sep 2020 || Top 15 MCQ with Details Explanation

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Check the latest Updates of Today’s Current  Affairs. In the below, we are given our top questions according to Current Affairs and if you want o download a PDF of current affairs so you click on given in that is last of this page.

 

Q1. Which University has topped the “THE World University Rankings 2021”?

  • University of Oxford
  • MIT
  • Harvard University
  • Stanford University

Correct Answer – (1) University of Oxford

Explanation:

University of Oxford, UK has been ranked 1st in the “THE World University Rankings 2021”. It has retained the top spot for the fifth consecutive year.

 

Q2. Which city recorded the highest number of road accident deaths among cities?

  • Mumbai
  • Delhi
  • Kolkata
  • Chennai

Correct Answer – (2) Delhi

Explanation:

On 1st September 2020, The National Crime Records Bureau (NCRB), Ministry of Home Affairs released an annual report titled “Accidental Deaths and Suicides in India (ADSI) 2019”. This is NCRB’s 53rd edition of the series which was started in 1967.

 

Q3. Which world leader’s official website’s twitter account was hacked on September 3, 2020?

  • Donald Trump
  • Xi Jinping
  • Narendra Modi
  • Boris Johnson

Correct Answer – (3) Narendra Modi

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi’s official website’s Twitter account was hacked in the early hours of September 3, 2020. The hacker who identified himself as John Wick tweeted posts asking people to donate cryptocurrency to combat COVID-19 in India.

Narendra Modi:

Born: 17 September 1950 (age 69 years), Vadnagar

Full name: Narendra Damodardas Modi

Spouse: Jashodaben Modi (m. 1968)

Education: Gujarat University (1983), University of Delhi (1978), School of Open Learning, University of Delhi (1978)

 

Q4. What is the rank of India in the list of the largest solar market globally, as per the 2019 Mercer Global listing?

  • Third
  • Second
  • Seventh
  • Tenth

Correct Answer – (1) Third

Explanation:

India has been ranked third in terms of the largest solar market in 2019 as per Mercer Global listing for 2019. India had 9% of the world’s installed capacity.

 

Q5. Which city of India is set to get the country’s first regional voters’ awareness center by the Election Commission of India?

  • Amritsar
  • Gurgaon
  • Jaipur
  • Indore

Correct Answer – (3) Jaipur

Explanation:

Election Commission of India (ECI) will set up the country’s first regional voters’ awareness center in Jaipur, Rajasthan. It will cater to four states — Rajasthan, Haryana, Punjab, and Madhya Pradesh.

 

Q6. Facebook has decided to ban political ads a week before which nation’s elections?

  • Myanmar
  • India
  • UK
  • US

Correct Answer – (4) US

Explanation:

Facebook announced recently that it will ban political advertising the week before the US election. The move is one of the social media giant’s most sweeping moves against disinformation yet as CEO Mark Zuckerberg warned of a “risk of civil unrest” after the vote.

United States:

The country in North America Capital: Washington, D.C. President: Donald Trump

 

Q7. Which bank has launched a virtual property exhibition titled ‘Home Utsav’?

  • Axis Bank
  • ICICI Bank
  • Yes Bank
  • HDFC Bank

Correct Answer – (2) ICICI Bank

Explanation:

ICICI Bank has launched a virtual property exhibition under the name ‘Home Utsav’. The exhibition will digitally showcase real estate projects by renowned developers, across India.

ICICI Bank:

Financial services company

CEO: Sandeep Bakhshi (15 Oct 2018–)

Headquarters: Mumbai

Founder: Industrial Credit and Investment Corporation of India

Founded: June 1994, Vadodara

 

Q8. Which state’s cabinet has banned online gambling games like Poker and Rummy?

  • Karnataka
  • Andhra Pradesh
  • Goa
  • Maharashtra

Correct Answer – (2) Andhra Pradesh

Explanation:

The Andhra Pradesh Cabinet has approved amendments to the AP Gaming Act 1974 to ban online gambling games such as online Rummy and Poker. The State Information Minister Perni Venkataramaiah said that organizers of such online games will be punished with one-year imprisonment if caught for the first time. Andhra Pradesh:

State of India

Governor: Biswabhusan Harichandan

Chief minister: Y. S. Jaganmohan Reddy

 

Q9. Which nation currently has the world’s largest navy?

  • China
  • US
  • UK
  • Russia

Correct Answer – (1) China

Explanation:

China, home to the world’s largest navy, is looking to set up new PLA bases in the Indo-Pacific region. This was revealed by the Pentagon in a detailed report to the US Congress on September 1, 2020.

China:

The country in East Asia Capital: Beijing President: Xi Jinping Currency: Renminbi

Official script: Simplified Chinese

 

Q10. Who has been appointed as the first-ever Chief Executive Officer (CEO) of the Railway Board?

  • Arun Pratap Maurya
  • VK Yadav
  • Shashank Singh Bisht
  • Jyoti Das

Correct Answer – (2) VK Yadav

Explanation:

The Appointments Committee of the Cabinet has approved the appointment of VK Yadav as the Chairman and Chief Executive Officer (CEO) of the Railway Board. He will be the first to hold such a post in the railway’s history.

 

Q11. Who approved Hindi, Dogri, and Kashmiri to become official languages of Jammu and Kashmir?

  • Government of India
  • Union Cabinet
  • PM
  • President

Correct Answer – (2) Union Cabinet

Explanation:

On September 2, 2020, the Union Cabinet headed by PM Modi approved the Jammu and Kashmir Language Bill, 2020 to make five languages namely Urdu, Hindi, Dogri, English, and Kashmiri as the official language of the Union Territory. Highlights Earlier, that is, before the abrogation of Article 370, Urdu and English were the official languages.

 

Q12. Which state government receives mod to form Crop Insurance Firm from IRDA?

  • Madhya Pradesh
  • Andhra Pradesh
  • Telangana
  • Goa

Correct Answer – (2) Andhra Pradesh

Explanation:

On September 1, 2020, the Government of Andhra Pradesh (AP) received the nod from Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) to form its Crop Insurance Firm Andhra Pradesh General Insurance Company (APGIC).

 

Q13. Which nation’s naval fleet has the largest number of aircraft carriers?

  • UK
  • US
  • Russia
  • China

Correct Answer – (2) US

Explanation:

 

The US Navy is technologically more advanced in the world with 11 super 100,000-tone aircraft carriers. The aircraft carriers provide a great boost to the US Naval fleet.

 

Q14. Which Indian University has achieved the highest rank in the “THE World University Rankings 2021”?

  • Indian Institute of Technology Delhi
  • Indian Institute of Technology Indore
  • Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru
  • Indian Institute of Technology Madras

Correct Answer – (3) Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru

Explanation:

The Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru, is the top-ranked University from India and is ranked in the 301-350 band.

 

Q15. Who is set to publish his first children’s book “The One and Only Sparkella”?

  • Karan Johar
  • Channing Tatum
  • Leonardo Di Caprio
  • Tom Cruze

Correct Answer – (2) Channing Tatum

Explanation:

On 1st September 2020, Hollywood Actor Channing Tatum (American) announced the release of his first book, a Children’s picture book titled “The One and Only Sparkella” dedicated to his daughter Everly. The book featuring the illustrations of Kim Barnes is set to be published by Feiwel & Friends on 4th May 2021. Channing Tatum:

American actor

Born: 26 April 1980 (age 40 years), Cullman, Alabama, United States

Height: 1.85 m

Spouse: Jenna Dewan (m. 2009–2018)

Children: Everly Tatum

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
loading...

sairam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
en English
X