Daily Current Affairs: 6th Sep 2020 || Today top 15 MCQ with Detailed Explanation

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Check the latest Updates of Today’s Current  Affairs. In the below, we are given our top questions according to Current Affairs and if you want o download a PDF of current affairs so you click on given in that is last of this page.

Q1. Which state has passed a bill to protect its heritage sites?

  • Jharkhand
  • Assam
  • Gujarat
  • Maharashtra

Correct Answer – (3) Assam

Explanation:

The Assam Assembly has passed a bill to protect various heritage sites of the state. The Assam Heritage (Tangible) Protection, Preservation, Conservation and Maintenance Bill, 2020 was passed by the state assembly to protect, preserve and restore tangible heritage, which is currently not covered under any national or state law.

 

Q2. Which nation will be hosting Quad meet?

  • US
  • India
  • Australia
  • Japan

Correct Answer – (2) India

Explanation:

India will soon be hosting the Quad meet involving Australia, Japan and the United States and the 2+2 dialogue with the United States. The details are being worked out for the same.

India:

The country in South Asia

Prime minister: Narendra Modi Trending

Capital: New Delhi

President: Ram Nath Kovind

 

Q3. Which state has planned to start river cruises to boost tourism?

  • Jharkhand
  • Goa
  • Kerala
  • Odisha

Correct Answer – (4) Odisha

Explanation:

Odisha state government has directed its Department of Tourism to start river cruises to boost tourism in the state and counter the impact of COVID-19 on the state’s tourism industry. Odisha Chief Secretary, Asit Tripathy said that river cruising itself is compatible with Covid-19 restrictions.

Odisha:

Indian state

Capital: Bhubaneswar

Governor: Ganeshi Lal

Chief minister: Naveen Patnaik

Official bird: Indian roller

Q4. Who won the 48th annual world open chess tournament conducted online?

  • Adhiban
  • Sasikiran
  • Iniyan
  • Santosh Gujrathi

Correct Answer – (3) P. Iniyan

Explanation:

India’s GM P. Iniyan won the 48th annual world open chess tournament (online) recently. Usually held in Philadelphia, the USA, the tournament was conducted online following classical time control.

  1. Iniyan:

Born: 13 September 2002 (age 17 years), Erode

Title: Grandmaster (2019)

FIDE rating: 2506

Peak rating: 2525 (May 2019)

 

Q5. Which nation has pledged not to supply arms to Pakistan?

  • France
  • Russia
  • US
  • UK

Correct Answer – (2) Russia

Explanation:

Russia on September 3, 2020, assured that it will follow a policy of ‘no arms supply to Pakistan’ following a request from India during Defence Minister Rajnath Singh’s meeting with his Russian counterpart Gen. Sergey Shoigu.

Russia:

Country

President: Vladimir Putin Capital: Moscow Currency: Russian Rouble

Prime minister: Mikhail Mishustin

 

Q6. In which state is the newspaper named ‘The Young Minds’, specifically designed for kids going to be launched?

  • Uttar Pradesh
  • Manipur
  • Assam
  • Kerala

Correct Answer – (3) Assam

Explanation:

Two Guwahati-based women entrepreneurs have launched a newspaper specifically designed for kids, to promote creative thinking among children and inculcate in them the habit to read and write.

The newspaper named ‘The Young Minds’ is the brainchild of Neelam Sethia and Neha Bajaj.

 

Q7. Which Union Territory has set up a biodiversity council to document its biodiversity?

  • Jammu and Kashmir
  • Ladakh
  • Puducherry
  • Andaman & Nicobar Islands

Correct Answer – (1) Jammu and Kashmir

Explanation:

The Jammu and Kashmir government on September 2, 2020, set up a bio-diversity council to document the biodiversity of the union territory. The council will maintain a Peoples Biodiversity Register (PBR) with the help of representatives from local governance bodies.

 

Q8. Harbhajan Singh has pulled out of Indian Premier League 2020 citing personal reasons. The spinner was a part of which IPL team?

  • Mumbai Indians
  • Chennai Super Kings
  • Delhi Daredevils
  • Kolkata Knight Riders

Correct Answer – (2) Chennai Super Kings

Explanation:

Veteran spinner Harbhajan Singh has pulled out of Indian Premier League 2020 citing personal reasons. The move serves another blow to Chennai Super Kings (CSK), as he is the second CSK player to pull out from the squad. Suresh Raina had withdrawn from the tournament earlier due to personal reasons and returned to India.

Chennai Super Kings:

Owner: Chennai Super Kings Cricket Ltd

Captain: Mahendra Singh Dhoni

Coach: Stephen Fleming (Head coach)

Indian Premier League wins: 3 (2010, 2011, 2018)

CLT20 wins: 2 (2010, 2014)

Q9. Which department observed Swachhta Pakhwada from 1-15 September 2020?

  • Health ministry
  • Defence ministry
  • Fertilizers ministry
  • Skill Development ministry

Correct Answer – (3) Fertilizers ministry

Explanation:

The Department of Fertilizers is observing Swachhta Pakhwada from 1st to 15th September. All Public Sector Undertakings and other Organisations under the Department are participating in the Swachhta Abhiyan. Chemicals and Fertilizers Minister D V Sadananda Gowda said that Swachhta view of the outbreak of COVID-19 pandemic. He said that the efforts of the entire fertilizer industry, dealers and traders will yield visible positive results in the country’s endeavour for cleanliness.

Q10. Which nation has signed a deal with India to set up an AK203 assault rifles factory at Amethi?

  • Japan
  • US
  • Russia
  • France

Correct Answer – (3) Russia

Explanation:

India and Russia on September 3, 2020, agreed to increase the engagement of their defence industries and finalised a major deal, under which an AK203 assault rifles factory will be established at Amethi.

 

Q11. The union cabinet has approved MoU with which country for cooperation in the field of good quality textiles?

  • Denmark
  • United States
  • Japan
  • Germany

Correct Answer – (3) Japan

Explanation:

The Union Cabinet has approved the signing of Memorandum of Understanding (MoU) between the Textiles Committee, India and Nissenken Quality Evaluation Centre, Japan for improving quality and testing of Indian textiles and Clothing for the Japanese market. In this regard, Nissenken Quality Evaluation Centre, Japan will assign Textile Committee as its cooperative Testing and Inspection service providers in India for Textiles & Apparel products.

Japan:

The country in East Asia Capital: Tokyo Currency: Japanese yen

National language: Japanese

Points of interest: Mount Fuji, Kinkaku-Ji, Fushimi Inari Taisha, MORE

 

Q12. Goa is paired with which state under Ek Bharat Shrestha Bharat?

  • Uttar Pradesh
  • Punjab
  • Uttarakhand
  • Jharkhand

Correct Answer – (4) Jharkhand

Explanation:

Under Ek Bharat Shrestha Bharat, Goa is paired with Jharkhand. A lot of exchange activities are happening on this front.

Jharkhand:

State of India

Capital: Ranchi

Chief minister: Hemant Soren

 

Q13. Sikkim is paired with which state under Ek Bharat Shrestha Bharat?

  • West Bengal
  • Chandigarh
  • Delhi
  • Uttar Pradesh

Correct Answer – (3) Delhi

Explanation:

Sikkim is paired with Delhi under Ek Bharat Shrestha Bharat for promoting greater mutual understanding amongst them.

 

Q14. S Krishnan has been appointed as the Managing Director and CEO of which bank?

  • Bank of Maharashtra
  • United Bank of India
  • Punjab & Sind Bank
  • Dena Bank

Correct Answer – (3) Punjab & Sind Bank

Explanation:

The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has given its approval for the appointment of S Krishnan as Managing Director and CEO of Punjab & Sind Bank.

He will replace S Harishankar, the current MD and CEO of Punjab & Sind Bank.

 

Q15. Who is appointed as the Managing Director and CEO of South Indian Bank?

  • Murali Ramakrishnan
  • Deverakonda Vijay
  • Muthuswami Raghavan
  • VG Mathew

Correct Answer – (1) Murali Ramakrishnan

Explanation:

The Reserve Bank has approved the appointment of Murali Ramakrishnan as Managing Director and CEO of South Indian Bank. He would be succeeding incumbent VG Mathew, who will be retiring on September 30.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
loading...

sairam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
en English
X