Daily Current Affairs: 08 Sep 2020 || Today top 15 MCQ With Detailed Explanation

Daily Current Affairs: 08 Sep 2020 || Today top 15 MCQ With Detailed Explanation

Check the latest Updates of Today’s Current  Affairs. In the below, we are given our top questions according to Current Affairs and if you want o download a PDF of current affairs so you click on given in that is last of this page.

Advertisement

Q1. Who recommended the use of Steroids in critical COVID-19 patients?

Advertisement
  • Government of India
  • WHO
  • UNESCO
  • None of these

Correct Answer – (2) WHO

Advertisement

Explanation:

Advertisement

The World Health Organization recently recommended the use of steroid drugs to treat COVID-19. The WHO trials say that Corticosteroid drugs reduce the risk of death in critical COVID-19 patients by 20%. Highlights An analysis of seven international trials found that Corticosteroid drugs reduced the risk of death in critical COVID-19 patients.

Advertisement

Q2. Which state government decided to set up exclusive anti-electricity theft police stations in its every district?

Advertisement
  • Telangana
  • Uttar Pradesh
  • Haryana
  • Bihar

Correct Answer – (2) Uttar Pradesh

Advertisement

Explanation:

Advertisement

Uttar Pradesh government has decided to set up exclusive anti-electricity theft police stations in every district of the state to address the problem of frequent cases of power theft.

Advertisement

 

Advertisement

Q3. Which state-approved New Information Technology Policy?

Advertisement
  • Kerala
  • Odisha
  • Karnataka
  • Goa

Correct Answer – (3) Karnataka

Advertisement

Explanation:

Advertisement

On September 3, 2020, Karnataka cabinet approved a new Information Technology Policy, 2020. The policy will help the state to increase its contribution in achieving its goal of 1 trillion USD. Also, the policy will help the state to create six million jobs. The policy is to be executed between 2020 and 2025.

Advertisement

 

Advertisement

Q4. SVAYEM scheme has been launched by which state to provide self-employment to around 2 lakh youths of the state?

Advertisement
  • Assam
  • Uttar Pradesh
  • Odisha
  • West Bengal

Correct Answer – (1) Assam

Advertisement

Explanation:

Advertisement

The state government of Assam re-launched an old scheme titled ‘Swami Vivekananda Assam Youth Empowerment (SVAYEM)’ on 4 September 2020, which aims to provide self-employment to around 2 lakh youths of the state. The scheme has been re-launched with a budget of Rs 1000 crore.

Advertisement

 

Advertisement

Q5. The decontamination device Chakr DeCoV has been launched by the incubated startup of which institution to decontaminate N95 masks?

Advertisement

 

Advertisement
  • IIT Kharagpur
  • IIT Madras
  • IIT Kanpur
  • IIT Delhi

Correct Answer – (4) IIT Delhi

Advertisement

Explanation:

Advertisement

The IIT Delhi incubated startup Chakr Innovation has launched a special decontamination device called ‘Chakr DeCoV’, to decontaminate N95 masks.

Advertisement

 

Advertisement

Q6. Who announced that the centre is working for rejuvenation of 13 rivers?

Advertisement
  • Prakash Javadekar
  • Nitin Gadkari
  • Piyush Goyal
  • Smriti Irani

Correct Answer – (1) Prakash Javadekar

Advertisement

Explanation:

Advertisement

The Union Minister Prakash Javadekar announced that the centre is working rejuvenation of 13 rivers. The minister announced this on the occasion of the celebration of? Cauvery Calling? movement. Highlights The 13 rivers that are under rejuvenation are Beas, Jhelum, Chenab, Ravi, Sutlej, Yamuna, Luni, Narmada, Godavari, Cauvery, Krishna, Mahanadi, and Brahmaputra.

Advertisement

 

Advertisement

Q7. The Central government has planned to set up the first-ever cannabis medicine project in which city of the country?

Advertisement
  • Guwahati
  • Jammu
  • Shimla
  • Dehradun

Correct Answer – (2) Jammu

Advertisement

Explanation:

Advertisement

Union minister Jitendra Singh announced that the first-ever cannabis medicine project will soon be set up in Jammu.

Advertisement

Q8. Indian navy conducted a mega military exercise ‘Indra’ with the navy of which country?

Advertisement
  • Russia
  • Rwanda
  • Japan
  • Italy

Correct Answer – (1) Russia

Advertisement

Explanation:

Advertisement

The Indian and Russian navies began a two-day mega military exercise in the Bay of Bengal to further consolidate their interoperability in dealing with various security challenges.

Advertisement

It is part of the 11th edition of the biennial exercise Indra Navy.

Advertisement

 

Advertisement

Q9. Which country was the host nation for the 35th Food and Agriculture Organization (FAO) Regional Conference for Asia and the Pacific (APRC)?

Advertisement
  • Japan
  • Bangladesh
  • India
  • Bhutan

Correct Answer – (4) Bhutan

Advertisement

Explanation:

Advertisement

The 35th Session of the Food and Agriculture Organization (FAO) Regional Conference for Asia and the Pacific (APRC 35), was held from 01 – 04 September 2020, in the virtual format under the Chair of the Host Country, Bhutan. The Union Minister of State for Agriculture and Farmers Welfare Parshottam Rupala represented India in the conference.

Advertisement

 

Advertisement

Q10. Which nation launched Indo-Pacific Strategy?

Advertisement
  • Thailand
  • Germany
  • Ireland
  • France

Correct Answer – (2) Germany

Advertisement

Explanation:

Advertisement

The current European Union President and the largest economy of Europe, Germany launched the Indo- Pacific strategy. It was launched with India. Highlights The strategy has several indirect references to Chinese behaviour in the Indo-Pacific region. Germany has also suggested playing a key role in the Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation.

Advertisement

 

Advertisement

Q11. Name the winner of the Italian Grand Prix 2020

Advertisement
  • Max Verstappen
  • Lewis Hamilton
  • Pierre Gasly
  • Lance Stroll

Correct Answer – (3) Pierre Gasly

Advertisement

Explanation:

Advertisement

Pierre Gasly (Scuderia AlphaTauri, France) has won the Formula One Italian Grand Prix 2020 held on September 06, 2020. This is his first Grand Prix win.

Advertisement

 

Advertisement

Q12. Which state government launched two new schemes namely ‘YSR Sampoorna Poshana and YSR Sampoorna’ for pregnant women?

Advertisement
  • Odisha
  • Telangana
  • Tamil Nadu
  • Andhra Pradesh

Correct Answer – (4) Andhra Pradesh

Advertisement

Explanation:

Advertisement

Andhra Pradesh Chief Minister YS Jagan Mohan Reddy launched two new schemes ‘YSR Sampoorna Poshana and YSR Sampoorna’ for pregnant women. The objective of the scheme is to provide nutritious food for pregnant women and lactating mothers along with children.

Advertisement

 

Advertisement

Q13. Which state has launched the ‘Rejuvenating Watersheds for Agriculture Resilience through Innovative Development (REWARD)’ scheme?

Advertisement
  • Karnataka
  • Assam
  • Haryana
  • Maharashtra

Correct Answer – (1) Karnataka

Advertisement

Explanation:

Advertisement

The Karnataka Cabinet has approved a project titled ‘Rejuvenating Watersheds for Agriculture Resilience through Innovative Development (REWARD)’. The REWARD project is designed to ensure soil and water conservation in 20 taluks with low groundwater levels in Karnataka. The total cost of this project is Rs 600 crore. The World Bank will fund 70% of the project amount, which amounts to Rs 420 crore, whereas, 30% of the expenses (Rs 180 crore) will be borne by the state government of Karnataka.

Advertisement

 

Advertisement

Q14. Which Mekong Ganga Cooperation senior officials’ meeting held virtually?

Advertisement
  • 8th
  • 10th
  • 12th
  • 20th

Correct Answer – (3) 12th

Explanation:

Advertisement

The 12th Mekong Ganga Cooperation Senior Officials’ Meeting (12th MGC SOM) was held via Video Conference on 3 September 2020. The meeting, which was attended by Senior Officials from all 6 MGC Member States, was co-chaired by H.E. Smt. Vijay Thakur Singh, Secretary (East), Ministry of External Affairs and H.E. Mr Sok Soken, Under Secretary of State, Ministry of Foreign Affairs and International Cooperation, Cambodia.

Advertisement

 

Advertisement

Q15. Who met his Chinese counterpart in Moscow?

Advertisement
  • Narendra Modi
  • Rajnath Singh
  • Amit Shah
  • Ramnath Kovind

Correct Answer – (2) Rajnath Singh

Advertisement

Explanation:

Advertisement

On September 4, 2020, Indian Defence Minister Rajnath Singh met his Chinese counterpart in Moscow. The Defence Minister is on a three-day visit to Russia to attend the Shanghai Cooperation Organization. He had earlier met the Russian Defence Minister and signed a deal to acquire AK-203 rifles.

Advertisement

 

Advertisement

Advertisement
Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top