Daily Current Affairs: 09 Sep 2020 || Today top 15 MCQ With Detailed Explanation

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Q1. In which state the first mask ATM is inaugurated?

  • Madhya Pradesh
  • Goa
  • Uttar Pradesh
  • Maharashtra

Correct Answer – (3) Uttar Pradesh

Explanation:

If till now you thought ATM’s only dispense money, rethink! For now, thanks to the ongoing Coronavirus pandemic, an ATM is Saharanpur district of western Uttar Pradesh is dispensing masks. But to get them one will have to first spend Rs. 5, but that coin into the customised machine and pop comes out a face mask for use. Uttar Pradesh: State of India Capital: Lucknow Governor: Anandiben Patel Chief minister: Yogi Adityanath  

Q2. Vodafone and Idea have re-branded themselves under which new brand identity?

  • Vi
  • We
  • IV
  • VIL

Correct Answer – (1) Vi

Explanation:

Vodafone and Idea brands re-branded themselves under a new brand identify ‘Vi’ on September 7, 2020. The new brand identity has been adopted keeping in mind the future, which is built for and around customers.

Q3. The SPARROW is a system launched by which state/UT of India for the Administrative Service officers?

  • Jammu and Kashmir
  • Uttar Pradesh
  • Karnataka
  • Rajasthan

Correct Answer – (1) Jammu and Kashmir

Explanation:

The Lieutenant Governor of Jammu & Kashmir, Manoj Sinha recently launched a Smart Performance Appraisal Report Recording Online Window (SPARROW) system for Jammu and Kashmir Administrative Service officers.  

Q4. Railway Ministry is to run how many new passengers train from September 12? (

1) 10

(2) 25

(3) 50

(4) 80

Correct Answer – (4) 80

Explanation: The Chairman of the Railway Board, Vinod Kumar Yadav has informed that Indian Railways will run 80 new special passenger trains from September 12, 2020. The Railway Board also mentioned that the   passengers can start booking reservations in the new trains from September 10. These trains will be in addition to 230 trains that are already in operation.

Q5. US President Donald Trump announced which city as first World War II Heritage City?

  • Boone
  • Wilmington
  • Raleigh
  • Asheville

Correct Answer – (2) Wilmington

Explanation: US President Donald Trump announced Wilmington in southern US state North Carolina as the first World War II Heritage City at a ceremony held to mark the 75th anniversary of the end of World War II.  

Q6. Which tennis player has been disqualified from the US Open?

  • Roger Federer7.
  • Rafale Nadal
  • Novak Djokovic
  • Serena Williams

Correct Answer – (3) Novak Djokovic

Explanation: The current world no. 1 Novak Djokovic has been disqualified from the US Open after he defaulted as a ball he struck to hit the line judge in the throat during his match against Pablo Carreno Busta. Though the shot wasn’t intentional, it was against the rules of the match and led to his disqualification. Novak Djokovic took to social media to apologise for the act.

Novak Djokovic: Serbian tennis player

Born: 22 May 1987 (age 33 years), Belgrade, Serbia

Tour Finals: W (2008, 2012, 2013, 2014, 2015)

Olympic Games: (2008) Davis Cup: W (2010)

Hopman Cup: F (2008, 2013)

Spouse: Jelena Đoković (m. 2014)

Q7.Who will Chair the Multidimensional Poverty Index Coordination Committee (MPICC) formed by NITI Aayog?

  • Rakesh Jain
  • Nikunj Sanghi
  • Kailash Gupta
  • Sanyukta Samaddar

Correct Answer – (4) Sanyukta Samaddar

Explanation: NITI Aayog has constituted a Multidimensional Poverty Index Coordination Committee (MPICC). The MPICC is chaired by Ms Sanyukta Samaddar, Adviser (SDG). NITI Aayog: Think tank

Formed: 1 January 2015

Jurisdiction: Government of India

Headquarters: New Delhi

Chairperson: Narendra Modi  

Q8. Who launched the first virtual buyer-seller meet?

  • GJEPC
  • RBI
  • Diamond Merchants
  • None of these

Correct Answer – (1) GJEPC

Explanation: On September 3, 2020, the Gem and Jewellery Export Promotion Council inaugurated its first virtual Buyer and Seller meet to facilitate loose diamonds. Diamond mining in India Until the discovery of diamonds in Brazil in 1726, India was the only place where diamonds were mined. In 2013, India mined 37,515 carats of diamond. Gem and Jewellery Export Promotion Council: Government agency

Founder: Government of India

Founded: 1966  

Q9. Which state government has launched a new initiative to defeat dengue?

  • Delhi
  • Uttar Pradesh
  • Madhya Pradesh
  • Rajasthan

Correct Answer – (1) Delhi

Explanation: The Delhi government has launched a new initiative -“10 Hafte 10 Baje 10 Minute, Har Ravivar, Dengue Par Vaar” to battle the rise in dengue cases in the national capital. Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal said he was confident that the people of the city will make the programme a success as it had done in 2019.  

Q10. Which Ministry allowed ‘on-demand’ COVID-19 testing?

  • Ministry of AYUSH
  • Ministry of Health
  • Ministry of Home Affairs
  • None of these

Correct Answer – (2) Ministry of Health

Explanation: The Union Health Ministry updated its advisory on COVID-19 testing on September 5, 2020. Under the updated advisory, the Ministry has introduced ‘on-demand’ COVID-19 testing without a doctor’s prescription. Ministry of Health:

Government ministry Founded: 1976

Headquarters: New Delhi

Jurisdiction: India

Departments: Suraksha Clinic, Department of Health Research, Department of AIDS Control

Officeholders: Harsh Vardhan (Minister), Faggan Singh Kulaste (Minister of State)

Awards: National Film Award for Best Film on Other Social Issues, MORE

Q11. Which Ministry launched Business Reforms Action Plan ranking of states?

  • Ministry of Telecom
  • Ministry of Home Affairs
  • Ministry of Finance
  • Ministry of Health

Correct Answer – (3) Ministry of Finance

Explanation: On September 5, 2020, Union Minister of Finance and Corporate Affairs launched the fourth edition of Business Reforms Action Plan ranking of states. Key Highlights of the ranking The rankings are being launched since 2015. The Business Reform Action Plan 2018-19 includes 180 reform points that cover business regulatory areas such as Single Window System.  

Q12. Which state has decided to provide Rs 4,688 crore to farmers for damage due to floods?

  • Maharashtra
  • Telangana
  • Uttar Pradesh
  • Madhya Pradesh

Correct Answer – (4) Madhya Pradesh

Explanation: The Madhya Pradesh Agricultural Minister Kamal Patel announced on September 6, 2020, that Rs 4,688 crore would be given to 20 lakh farmers who had been affected by floods caused by heavy monsoon rains. The amount would be dispersed on September 16 under the Prime Minister’s Crop Insurance Scheme. Madhya Pradesh:

State of India Capital:

Bhopal Chief Minister: Shivraj Singh Chouhan

Population: 7.33 crores (2012)

Districts: 52  

Q13. Who released the “State of Young Child in India” report?

  • Venkaiah Naidu
  • Amit Shah
  • Narendra Modi
  • Smriti Irani

Correct Answer – (1) Venkaiah Naidu

Explanation: On September 4, 2020, Vice President Venkaiah Naidu released the “State of Young Child in India” report. The report was prepared by the Mobile Creches, a policy advocacy organization. The report measured Health and Nutrition in the country. Key Findings of the report There are 159 million children aged below 6 years in India.

  1. Venkaiah Naidu:

Vice President of India Born: 1 July 1949 (age 71 years), Chavatapalem Full name: Venkaiah Naidu Spouse: Usha (m. 1971) Party: Bharatiya Janata Party Previous offices: Minister of Information and  

Q14. What is the theme of the International Day of Clean Air for blue skies 2020?

  • Clean Air for All
  • Contribution to Clean Air
  • A Breath of Fresh Air
  • Clean the Air

Correct Answer – (1) Clean Air for All Explanation: The theme for 2020 is “Clean Air for All.”

Q15. What is the theme of International Literacy Day 2020?

  • Literacy and skills development in the COVID-19 crisis and beyond
  • Literacy teaching and learning in the COVID-19 crisis and beyond
  • Literacy and Multilingualism in the COVID-19 crisis and beyond
  • Literacy in a digital world in the COVID-19 crisis and beyond

Correct Answer – (2) Literacy teaching and learning in the COVID-19 crisis and beyond

Explanation: The theme of 54th International Literacy Day is “Literacy teaching and learning in the COVID-19 crisis and beyond.”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
loading...

sairam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
en English
X