Daily Current Affairs Quiz 10-Sep | Today top 15 MCQ With Detailed Explanation

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Daily Current Affairs Quiz question is the most important factor to crack every type of competitive exam. it can assist you with scoring great numbers in the test on the off chance that you are refreshed with all the current news. Banking Awareness, Static GK, and the current news are the parts that make the GK segment total. It is essential to comprehend what’s going on inside and outside of India.

GK refreshes are joined with the significant news that stood out as truly newsworthy today. It is the finished pack of the significant news that held throughout the day. One ought to have total information about the financial terms, current issues news, and so forth. Along these lines, here is the GK update of 10th September to assist you with setting up the Current issues part. If you are read Our Article so you can aware of the world.

Q1. Which state topped literacy rate at 2%?

  • Karnataka
  • Kerala
  • Gujarat
  • Odisha

Correct Answer – (2) Kerala

Explanation:

On September 7, 2020, the National Statistical Office released its report on “Household Social Consumption: Education in India as part of 75th round of National Sample Survey”. The survey provides state-wise details of literacy between the period of July 2017 and June 2018. Kerala has the highest literacy rate in the country. Around 96.2% of the people in the state were literates. On the other hand, Andhra Pradesh was at the bottom with 66.4%.

Kerala:

State of India

Capital: Thiruvananthapuram

Chief Minister: Pinarayi Vijayan

Governor: Arif Mohammad Khan

 

Q2. Which state/UT launched his special mass campaign, under the name “10 Hafte-10 Baje-10 Minute”?

  • Delhi
  • Maharashtra
  • Andaman and Nicobar
  • Haryana

Correct Answer – (1) Delhi

Explanation:

Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal on Sunday launched his special mass campaign, under the name “10 Hafte-10 Baje-10 Minute” (10 weeks-10o’clock-10 minutes), against dengue by inspecting his home for stagnant water to prevent the spread of mosquito-borne diseases.

 

Q3. Which organization successfully tested scramjet technology for hypersonic missiles?

  • ISRO
  • DRDO
  • NASA
  • None of these

Correct Answer – (2) DRDO

Explanation:

Defense Research and Development Organisation (DRDO) has successfully flight-tested a Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV), which is an unmanned scramjet vehicle with the ability to travel at six times the speed of sound. The test was conducted by Dr. APJ Abdul Kalam Launch Complex at Wheeler Island, off the coast of Odisha. Now, India has joined the elite club of the United States, Russia, and China to develop and successfully test Hypersonic Technology.

Defense Research and Development Organisation:

Agency

Headquarters: DRDO Bhavan, New Delhi

Founded: 1958

Jurisdiction: India

 

Q4. The organizers of which tournament have decided to allow spectators amid COVID-19?

 

  • US Open
  • IPL
  • French Open
  • Wimbledon

Correct Answer – (3) French Open

Explanation:

The organizers of the French Open confirmed on September 7, 2020, that they have decided to allow spectators inside the stadium for the matches despite the concerns regarding the growing number of COVID-19 cases in the nation.

 

Q5. Which three countries decided to work together in 5G technology?

  • India, Israel, and Russia
  • India, Russia, and the USA
  • India, Israel, and the USA
  • Israel, Russia, and the USA

Correct Answer – (3) India, Israel, and the USA

Explanation:

India, Israel, and the United States recently held a summit virtually. During the summit, the countries decided to work together in 5G technology. Highlights the trilateral summit was initiated by PM Modi during his visit to Israel in 2017. The outcomes of the summit were not disclosed due to security concerns. Israel:

The country in the Middle East

Capital: Jerusalem

Prime minister: Benjamin Netanyahu

Currency: Israeli Shekel

 

Q6. Which among the following corporations has ended its partnership with Chinese firm Tencent Games in India?

  • TikTok
  • WeChat
  • Zoom
  • PUBG

Correct Answer – (4) PUBG

Explanation:

PUBG Corporation has decided to end the PUBG MOBILE franchise with Tencent Games in India in the view of the latest developments. The PUBG Corporation has decided to take on all publishing responsibilities within the country moving forward.

Q7. Which state government released the Electronics and Hardware Manufacturing Policy?

  • Odisha
  • Maharashtra
  • Tamil Nadu
  • Punjab

Correct Answer – (3) Tamil Nadu

Explanation:

On September 7, 2020, Tamil Nadu Government released Electronics and Hardware Manufacturing Policy. The main aim of the policy is to increase the electronics industry output to 100 billion USD by 2025. Highlights The Tamil Nadu State will contribute 25% of India’s total electronic exports of the country after implementation of the policy.

Tamil Nadu:

Indian state

Capital: Chennai

Chief minister: Edappadi K. Palaniswami

Districts: 38

 

Q8. Which state does the government launch the YSR Sampoorna Poshana Scheme?

  • Karnataka
  • Telangana
  • Andhra Pradesh
  • Punjab

Correct Answer – (3) Andhra Pradesh

Explanation:

On September 7, 2020, Andhra Pradesh Chief Minister YSR Jagan Mohan Reddy launched the YSR Sampoorna Poshana scheme and YSR Sampoorna Poshana Plus scheme. The schemes aim to provide nutritious food to lactating mothers and pregnant women. Highlights the scheme will bring down malnutrition in vulnerable section

Andhra Pradesh:

State of India

Governor: Biswabhusan Harichandan Chief minister: Y. S. Jaganmohan Reddy Districts: 13

 

Q9. The Patrika Gate has been inaugurated in which city by PM Narendra Modi recently?

  • Dehradun
  • Bhopal
  • Jaipur
  • Agra

Correct Answer – (3) Jaipur

Explanation:

Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Patrika Gate in Jaipur, Rajasthan through video conference on 8th September 2020.

 

Q10. What is the name of the mental health rehabilitation helpline launched by the Government of India?

  • VIRAT
  • KOMAL
  • KIRAN
  • KESHAV

Correct Answer – (3) KIRAN

Explanation:

Social Justice and Empowerment Ministry have launched a toll-free mental health rehabilitation helpline “KIRAN”. The helpline was launched in view of the growing incidence of Mental Illness, particularly in the wake of the COVID-19 pandemic. The helpline – 1800-500-0019 will provide relief and support to persons with mental illness.

 

Q11. Which state stands on top in the Ease of Doing Business (EoDB) rankings among all the states in the country?

  • Haryana
  • Andhra Pradesh
  • Odisha
  • Maharashtra

Correct Answer – (2) Andhra Pradesh

Explanation:

Andhra Pradesh retained its top position in ease of doing business ranking 2019, followed by Uttar Pradesh and Telangana. The commerce and industry ministry released the State Business Reform Action Plan Ranking. Uttar Pradesh from North India, Andhra Pradesh from South India, West Bengal from East India, Madhya Pradesh from West India, and Assam from North East India topped the ranking. Among Union Territories, Delhi bagged the top spot. Finance Minister Nirmala Sitharaman, Minister of State for Commerce and Industry Piyush Goyal and Cabinet Minister Hardeep Singh Puri were present at the event.

 

Q12. Which city will host the third annual Indo-pacific Business Forum?

  • Abu Dhabi
  • Hanoi
  • Prague
  • Copenhagen

Correct Answer – (2) Hanoi

Explanation:

The third annual Indo-pacific Business Forum is scheduled to be held in Vietnam’s capital Hanoi on October 28 and 29, 2020. The Indo-Pacific Business Forum will be conducted via a secure online conferencing platform and there will also be in-person participation in some of the events for the attendees in Hanoi.

 

Q13.The first-ever Cannabis medicine project that is to be set up in which state?

  • Sikkim
  • Assam
  • Odisha
  • Jammu and Kashmir

Correct Answer – (4) Jammu and Kashmir

Explanation:

The first-ever Cannabis Medicine project that is to be set up in Jammu and Kashmir in collaboration with Canada is to be the first foreign investment in the union territory. Highlights the project is to be set up at the Indian Institute of Integrative Medicine in Jammu and Kashmir.

 

Q14. Apple Inc. has unveiled its first floating store in which country?

  • Singapore
  • Finland
  • United Arab Emirates
  • Netherlands

Correct Answer – (1) Singapore

Explanation:

Technology giant, Apple Inc. has announced that it is going to open its first-ever “floating” store, in Singapore on 10th September 2020. The floating Apple Store will be located at Singapore’s posh Marina Bay Sands resort. It will be the third retail store of Apple in Singapore.

 

Q15. Who announced Wilmington as the 1st WWII Heritage City?

  • Narendra Modi
  • Donald Trump
  • Vladimir Putin
  • None of these

Correct Answer – (2) Donald Trump

Explanation:

President of the USA, Donald Trump has announced Wilmington, North Carolina as the first World War II Heritage City. The announcement was made at a ceremony held to mark the 75th anniversary of the end of World War II on September 2, 2020.

Donald Trump:

45th U.S. President

Born: 14 June 1946 (age 74 years), Jamaica Hospital Medical Center, New York, United States

Party: Republican Party

Spouse: Melania Trump (m. 2005), Marla Maples (m. 1993–1999), Ivana Trump (m. 1977–1992)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
loading...

sairam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
en English
X