Daily Current Affairs Quiz 12-Sep | Today top 15 MCQ With Detailed Explanation

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Daily Current Affairs Quiz question is the most important factor to crack every type of competitive exam. it can assist you with scoring great numbers in the test on the off chance that you are refreshed with all the current news. Banking Awareness, Static GK, and the current news are the parts that make the GK segment total. It is essential to comprehend what’s going on inside and outside of India.

GK refreshes are joined with the significant news that stood out as truly newsworthy today. It is the finished pack of the significant news that held throughout the day. One ought to have total information about the financial terms, current issues news, and so forth. Along these lines, here is the GK update of 11th September to assist you with setting up the Current issues part. If you are read Our Article so you can aware of the world.

Q1. India has made visa rules stricter for which country’s citizens?

  • China
  • Sri Lanka
  • Nepal
  • Myanmar

Correct Answer – (1) China

Explanation:

The Indian government has introduced stricter visa norms for the Chinese Nationals. These norms will bring the Chinese on a par with Prior Referral Category countries such as Afghanistan, Bangladesh, and Pakistan.

 

Q2. Who is to inaugurate Patrika Gate In Jaipur?

  • Narendra Modi
  • Amit Shah
  • Yogi Adityanath
  • Ramnath Kovind

Correct Answer – (1) Narendra Modi

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi will inaugurate ‘Patrika Gate’ during a virtual ceremony at 11 am on September 8. The ‘Patrika Gate’ is situated at Jaipur’s Jawaharlal Nehru Marg. The inaugural will also mark the beginning of a new tourist destination in the form of the Patrika gate.

 

Q3. Organic Food Processing Unit inaugurated in which state?

  • Haryana
  • Punjab
  • Assam
  • Uttar Pradesh

Correct Answer – (4) Uttar Pradesh

Explanation:

Smt. Harsimrat Kaur Badal, Union Minister for Food Processing Industries, inaugurated Organic Food Processing Unit in Uttar Pradesh. With the inauguration of this food processing unit, 5000 farmers will be benefitted and it is expected to leverage an investment of Rs 50.33 crores.

 

Q4. Did LEAF sign agreement for food processing with which state Government?

  • Karnataka
  • Assam
  • Kerala
  • Andhra Pradesh

Correct Answer – (4) Andhra Pradesh

Explanation:

Government of Andhra Pradesh and Lawrencedale Agro Processing India (LEAF) has signed an agreement to expand the scope of food processing in the State. The State tops in the production of mango, lime, tomato, eggs, banana, chillies, and shrimp and second in production of groundnut, maize and paddy in the country.

 

Q5. Who has been appointed as the new Chairman of the National School of Drama?

  • Naseeruddin Shah
  • Javed Akhtar
  • Shabana Azmi
  • Paresh Rawal

Correct Answer – (4) Paresh Rawal

Explanation:

Veteran actor Paresh Rawal has been appointed as the Chairperson of the National School of Drama (NSD), India’s premier theatre institute. The post had been vacant since 2017.

 

Q6. Which company has partnered with Cyber Peace Foundation (CPF) to create awareness on cyber safety among students?

  • Facebook
  • Whatsapp
  • Google
  • Twitter

Correct Answer – (2) Whatsapp

Explanation:

Facebook-owned WhatsApp has partnered with Cyber Peace Foundation (CPF) to create awareness on cyber safety among students. The partners aim to reach about 15,000 students in five Indian states, including Delhi, Madhya Pradesh, Bihar, Jharkhand, and Maharashtra by the end of this year, under the first phase of a pan-India programme.

 

Q7. How many Rafale aircraft have been formally inducted in the Indian Air Force (IAF) in the first batch recently?

(1) 10

(2) 7

(3) 5

(4) 3

Correct Answer – (3) 5

Explanation:

The first batch of five Rafale fighter jets was formally inducted into the Indian Air Force (IAF) on 10 September 2020 at the Air Force Station in Ambala. They have been inducted in the Indian Air Force’s 17 Squadron ‘Golden Arrows’ based in Ambala.

Q8. Which country is to host the FAO Asia Pacific Regional Conference in 2022?

  • USA
  • India
  • Bangladesh
  • China

Correct Answer – (3) Bangladesh

Explanation:

Bangladesh will host the 36th Regional Conference for Asia and the Pacific (APRC) of the United Nations’ Food and Agriculture Organization (FAO), for the first time in 2022 since joining the organization in 1973.

Q9. Which Indian company has become the world’s 40th most valuable firm?

  • Tata Steel
  • Larsen & Toubro
  • Reliance Industries
  • Coal India

Correct Answer – (3) Reliance Industries

Explanation:

Mukesh Ambani-led Reliance Industries Limited (RIL) has become the world’s 40th most valuable firm after it became the first Indian company to cross USD 210 billion in market capitalisation intra-day.

 

Q10. India’s first integrated air ambulance service has been launched in which state for medical emergencies amid Covid-19?

  • Delhi
  • Karnataka
  • Maharashtra
  • Andhra Pradesh

Correct Answer – (2) Karnataka

Explanation:

Karnataka Chief Minister B.S. Yediyurappa inaugurated India’s first state-of-the-art integrated air ambulance service, exclusively to transport critical Covid-19 patients, on 8 September 2020.

Q11. Who has been appointed as trade envoy to India by the Australian government?

  • Adam Gilchrist
  • Matthew Hayden
  • Brett Lee
  • Ricky Ponting

Correct Answer – (2) Matthew Hayden

Explanation:

Government of Australia has appointed former cricketer, Matthew Hayden and Indian-origin politician Lisa Singh as trade envoys for advancing business ties with India. The council plays an important role in advancing Australia’s foreign and economic policy interests with India. Three new appointments to the board of the Australia-India Council were announced recently, Ashok Jacob has been reappointed as chair, and will be joined by three new board members.”

Q12. The second ‘Kisan Rail’ train has recently been launched in which the South state of India?

  • Tamil Nadu
  • Odisha
  • Kerala
  • Andhra Pradesh

Correct Answer – (4) Andhra Pradesh

Explanation:

The second ‘Kisan Rail’ in India and the first from the South India region was inaugurated on 9 September 2020 from Anantapuramu district of Andhra Pradesh to the national capital New Delhi.

Q13. Which ministry conducted a webinar on the planning, implementation, and monitoring of outputs & outcomes of the flagship programme, Jal Jeevan Mission?

  • Ministry of Home Affairs
  • Ministry of Water Supply
  • Ministry of Jal Shakti
  • None of these

Correct Answer – (3) Ministry of Jal Shakti

Explanation:

National Jal Jeevan Mission, Ministry of Jal Shakti conducted a webinar on the planning, implementation, and monitoring of outputs & outcomes of the flagship programme, Jal Jeevan Mission. The webinar was attended by about 2,500 State, district and block officials of Public Health Engineering Departments/ Rural Water Supply Departments of various States/ UTs.

 

Q14. What is the total outlay for the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana, launched by PMModi?

  • 20,150 crore
  • 20,050 crore
  • 20,750 crore
  • 20,450 crore

Correct Answer – (2) Rs. 20,050 crore

Explanation:

Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana has been launched in 21 states with an outlay of Rs 20,050 crore for a period of 5 years (during 2020-21 to 2024-25). The scheme aims to bring about the Blue Revolution through the sustainable and responsible development of the fisheries sector in India. The government aims to double fish exports in the coming 3-4 years.

Q15. Which authority said it is at an advanced stage for preparation of a Multidimensional Poverty Index (MPI) parameter dashboard to rank states and Union Territories?

  • President
  • Prime Minister
  • Government of India
  • NITI Aayog

Correct Answer – (4) NITI Aayog

Explanation:

NITI Aayog said it is at an advanced stage for preparation of a Multidimensional Poverty Index (MPI) parameter dashboard to rank states and Union Territories, along with a State Reform Action Plan (SRAP). The Aayog, which is the nodal agency for leveraging the monitoring mechanism of the Global MPI to drive reforms, has set up a coordination committee comprising members from different ministries and departments in this regard. The committee held its first meeting on September 2.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
loading...

sairam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
en English
X