Daily Current Affairs Quiz 14-Sep | Today top 15 MCQ With Detailed Explanation

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Daily Current Affairs Quiz question is the most important factor to crack every type of competitive exam. it can assist you with scoring great numbers in the test on the off chance that you are refreshed with all the current news. Banking Awareness, Static GK, and the current news are the parts that make the GK segment total. It is essential to comprehend what’s going on inside and outside of India.

GK refreshes are joined with the significant news that stood out as truly newsworthy today. It is the finished pack of the significant news that held throughout the day. One ought to have total information about the financial terms, current issues news, and so forth. Along these lines, here is the GK update of 13th September to assist you with setting up the Current issues part. If you are read Our Article so you can aware of the world.

Top 15 MCQ question with Details of Daily Current Affairs Quiz

Q1. Who became the brand ambassador of Playerzpot?

  1. Bhuvneshwar Kumar
  2. Smriti Mandhana
  3. Jasprit Bumrah
  4. Both (1) and (2)

Correct Answer – (4) Both (1) and (2)

Explanation:

The fantasy sports gaming platforms, Playerzpot has announced the signing of cricketers Bhuvneshwar Kumar and Smriti Mandhana as its brand ambassadors. Playerzpot is a fantasy sports gaming app that allows its users to play fantasy cricket. The partnership will see the cricketers in the brand’s upcoming campaigns and promote Playerzpot through engagement activities. The duo will anchor the brand with its sports charisma and help in creating a higher brand recall amongst the key target audience.

Q2. Which Railway Station is to be renamed after Siddharoodha Swami?

  1. Hazrat Nizammudin
  2. Ambala
  3. Hubballi
  4. Chennai

Correct Answer – (3) Hubballi

Explanation:

A long-pending demand to rename Hubballi Railway Station after Sri Siddharoodha Swami has been approved by the Ministry of Home Affairs and now, the State government has to issue a gazette notification to complete the process.

 

Q3. GARIMA scheme has been launched by which state for the core sanitation workers to ensure their economic and social security?

  1. Uttara Pradesh
  2. Odisha
  3. Gujarat
  4. Andhra Pradesh

Correct Answer – (2) Odisha

Explanation:

The Chief Minister of Odisha, Naveen Patnaik launched a new scheme named ‘GARIMA’ which aims to ensure the economic safety and social dignity of core sanitation workers in the state.

Q4. Who has launched a dispute redressal mechanism named “SAROD-Ports”?

  1. Ramesh Pokhriyal
  2. Piyush Goyal
  3. Mansukh Mandaviya
  4. Narendra Singh Tomar

Correct Answer – (3) Mansukh Mandaviya

Explanation:

Union Minister Mansukh Mandaviya has launched a dispute redressal mechanism named “SAROD- Ports” (Society for Affordable Redressal of Disputes-Ports) to facilitate affordable and timely resolution of disputes for the maritime sector.

Q5. Who has been roped in by UNICEF as a celebrity advocate in India for its children’s rights campaign ’For Every Child’?

  1. Akshay Kumar
  2. Sonu Sood
  3. Ayushmann Khurrana
  4. Virat Kohli

Correct Answer – (3) Ayushmann Khurrana

Explanation:

UNICEF India has appointed Bollywood actor Ayushmann Khurrana as its celebrity advocate for children’s rights campaign ’For Every Child’. Khurrana will support UNICEF towards ending violence against children, by working towards this initiative in India.

Q6. Which card launched the Central Bank Digital Currency testing platform?

  1. VISA
  2. Mastercard
  3. Rupay
  4. All of these

Correct Answer – (2) Mastercard

Explanation:

Mastercard has launched “Central Bank Digital Currencies” (CBDCs), a Virtual Testing Environment for Central Banks to Assess and Explore National Digital Currencies. Mastercard has invited Central Banks, Commercial Banks, and tech and advisory firms to evaluate the suitability of CBDCs in a country or region.

Q7. Which state has recently launched the largest piggery mission of the country?

  1. Arunachal Pradesh
  2. Sikkim
  3. Andaman & Nicobar Island
  4. Meghalaya

Correct Answer – (4) Meghalaya

Explanation:

The Union Minister of State for Agriculture and Farmers’ Welfare, Kailash Choudhury, launched India’s largest piggery mission in Meghalaya on 10 September 2020.

Q8. How much amount is released by the government to 14 states as a revenue deficit grant in September 2020?

(1) Rs 7,395.08 crore

(2) Rs 6,185.08 crore

(3) Rs 5,145.08 crore

(4) Rs 6,195.08 crore

Correct Answer – (4) Rs 6,195.08 crore

Explanation:

Andhra Pradesh, Assam, Himachal Pradesh, Kerala, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Punjab, Sikkim, Tamil Nadu, Tripura, Uttarakhand, and West Bengal are the 14 states to whom the grant has been released

Q9. Who launched the PM Matsya Sampada Yojana, which aims to double fish exports in three-four years?

  1. Amit Shah
  2. Ramesh Pokhriyal
  3. Nitin Gadkari
  4. Narendra Modi

Correct Answer – (4) Narendra Modi

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi on Thursday launched the PM Matsya Sampada Yojana, which aims to double fish exports in three-four years. Launching the scheme via video-conference, the PM said, “Today the scheme is being launched in 21 states across the country. Over Rs, 20,000 crores will be spent on this in the next 4-5 years. Works worth Rs 1,700 crore are being started today. Under the scheme, several facilities have been inaugurated in Patna, Purnia, Sitamarhi, Madhepura, Kishanganj, and Samastipur.”

Q10. Jane Fraser has recently been appointed as the first female CEO of which bank?

  1. Citigroup
  2. Bank of America
  3. HSBC
  4. Standard Chartered Bank

Correct Answer – (1) Citigroup

Explanation:

Citigroup has named Jane Fraser as its next chief executive officer. She will be the first female CEO of this major global bank.

Q11. Which minister approved a proposal to construct the Munger-Bhagalpur-Tirpety-Kahalgaon concrete road on national highway 80 in Bihar?

  1. Piyush Goyal
  2. Ram Vilas Paswan
  3. Nitin Gadkari
  4. Ravi Shankar Prasad

Correct Answer – (3) Nitin Gadkari

Explanation:

Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari have approved a proposal to construct the 120-kilometer Munger-Bhagalpur-Tirpety-Kahalgaon concrete road on national highway 80 in Bihar. He also ordered the release of 20 crore rupees for immediate repair works on this section.

Q12. Name the first Indian company to cross $200 billion in market capitalization (m-cap).

  1. Reliance Industries (RIL)
  2. State Bank of India
  3. Tata Consultancy Services
  4. LIC

Correct Answer – (1) Reliance Industries (RIL)

Explanation:

Reliance Industries (RIL) on September 10, 2020, became the first Indian company to cross $200 billion in market capitalization (m-cap). The market capitalization of Reliance Industries at the close of the stock market on September 10, 2020, was Rs 15.3 trillion ($208 billion).

Q13. Which state has topped the list of States’ Startup Ranking Framework 2019?

  1. Madhya Pradesh
  2. Gujarat
  3. Karnataka
  4. Maharashtra

Correct Answer – (2) Gujarat

Explanation:

Gujarat has topped the second edition of States Startup Ranking Results 2019 released by Minister of Commerce & Industry and Railways Shri Piyush Goyal.

Q14. In which state Union Minister of State for Shipping Mansukh Mandaviya launched ‘SAROD-Ports through a virtual ceremony?

  1. Bihar
  2. New Delhi
  3. Maharashtra
  4. West Bengal

Correct Answer – (2) New Delhi

Explanation:

SAROD-Ports will resolve the disputes in a fair and just manner while saving a huge amount of legal expenditure and time.

Q15. What is the total number of members in the Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response of the World Health Organisation?

(1) 9

(2) 17

(3) 15

(4) 11

Correct Answer – (4) 11

Explanation:

The panel, which has 11 panelists from across the world, will hold its first meeting on 17 September 2020.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
loading...

sairam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
en English
X