Daily Current Affairs Quiz 17-Sep | Today top 15 MCQ With Detailed Explanation

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Daily Current Affairs Quiz question is the most important factor to crack every type of competitive exams like UPSC and any more. it can assist you with scoring great numbers in the test on the off chance that you are refreshed with all the current news. Banking Awareness, Static GK, and the current news are the parts that make the GK segment total. It is essential to comprehend what’s going on inside and outside of India.

GK refreshes are joined with the significant news that stood out as truly newsworthy today. It is the finished pack of the significant news that held throughout the day. One ought to have total information about the financial terms, current issues news, and so forth. Along these lines, here is the GK update of 15th September to assist you with setting up the Current issues part. If you are read Our Article so you can aware of the world.

Top 15 MCQ question with Details of Daily Current Affairs Quiz

Q1. Who has been roped in by Amazon to lend voice for its Alexa voice assistant?

  1. Amitabh Bachchan
  2. Akshay Kumar
  3. Virat Kohli
  4. Ajay Devgan

Correct Answer – (1) Amitabh Bachchan

Explanation:

Amazon.com Inc has signed up Bollywood actor Amitabh Bachchan for its Alexa voice assistant. Amitabh Bachchan:

Born: 11 October 1942 (age 77 years), Prayagraj

Spouse: Jaya Bachchan (m. 1973)

Upcoming movies: Hera Pheri 3, Brahmāstra

 

Q2. Who has been elected as Rajya Sabha Deputy Chairman?

  1. Manoj Kumar
  2. Anand Sharma
  3. Harivansh Narayan Singh
  4. Ghulam Nabi Azad

Correct Answer – (3) Harivansh Narayan Singh

Explanation:

The National Democratic Alliance (NDA) candidate, Harivansh Narayan Singh has been re-elected as Rajya Sabha Deputy Chairman by a voice vote on September 14, 2020. He defeated the joint opposition candidate Manoj Jha of Rashtriya Janata Dal (RJD).

Harivansh:

Deputy Chairman of the Rajya Sabha Born: 30 June 1956 (age 64 years), Ballina Party: Janata Dal (United)

Spouse: Asha Singh

Office: Deputy Chairman of the Rajya Sabha since 2018

Education: Banaras Hindu University (1977), MORE

 

Q3. Name the player who has been appointed by Paytm as the brand ambassador for its gaming platform Paytm First Games (PFG)?

  • MS Dhoni
  • Rohit Sharma
  • Virat Kohli
  • Sachin Tendulkar

Correct Answer – (4) Sachin Tendulkar

Explanation:

Paytm First Games (PFG), a subsidiary of digital financial service platform Paytm, has roped in Cricket legend Sachin Tendulkar as its brand ambassador.

Sachin Tendulkar:

Born: 24 April 1973 (age 47 years), Mumbai

Career end: 16 November 2013 Spouse: Anjali Tendulkar (m. 1995) Movies: Kabhie Ajnabi The

Number: 10 (India national cricket team), 10 (Mumbai Indians / Batsman)

 

Q4. Scientists have detected potential signs of extraterrestrial life on which among the following planets?

  1. Venus
  2. Mars
  3. Jupiter
  4. Saturn

Correct Answer – (1) Venus

Explanation:

Scientists revealed on September 14, 2020, that they have detected potential signs of extraterrestrial life on the inhospitable Venus. The scientists have detected a gas called phosphine in the acidic clouds of Venus that indicates microbes may inhabit Earth’s neighbor.

 

Q5. Who has been appointed by ADB as its new Country Director for India?

  1. Manisha Pradhananga
  2. Takeo Konishi
  3. Sajid Raza
  4. Valeri D Tian

Correct Answer – (2) Takeo Konishi

Explanation:

The Asian Development Bank (ADB) has appointed Takeo Konishi as its new Country Director for India.

Q6. PM Narendra Modi launched seven urban infrastructure projects in which state on September 15, 2020?

  • Madhya Pradesh
  • Bihar
  • Jharkhand
  • Odisha

Correct Answer – (2) Bihar

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi has inaugurated and laid the foundation stones for seven urban infrastructure projects in Bihar through video conferencing. Bihar CM Nitish Kumar was also present on the occasion.

Bihar:

State of India

Governor: Phagu Chauhan

Sex ratio (2011): 918 ♀/1000 ♂

Capital: Patna

Chief minister: Nitish Kumar

 

Q7. GIGA net is a 4G network service launched by which service provider?

  1. VI
  2. Airtel
  3. BSNL
  4. Reliance Jio

Correct Answer – (1) VI

Explanation:

VI (erstwhile Vodafone Idea) has launched a GIGA net network that is an integrated 4G network. With the launch of the GIGA net, VI aims to overcome the loss of customers and attract new customers from rivals Bharti Airtel and Reliance Jio.

 

Q8. The Union Government has banned the export of which major vegetable?

  1. Tomato
  2. Potato
  3. Cabbage
  4. Onion

Correct Answer – (4) Onion

Explanation:

 

The Union Government on September 14, 2020, banned the export of onions with immediate effect. The order bans export of all varieties of onions except cut, sliced onions, or onions broken in powder form.

Onion:

Scientific name: Allium cepa Higher classification: Allium Rank: Species

Daily-Current-Affairs-Quiz

Q9. What is the projected GDP growth rate of India for 2020-21 as per the ADB?

(1) 9%

(2) 11%

(3) 10%

(4) 8%

Correct Answer – (1) 9%

Explanation:

The Asian Development Bank (ADB) has estimated that the GDP of India is expected to contract by 9 percent in fiscal 2020-21 (FY21). This estimate is worse than ADB’s previous estimate of -4%.

 

Q10. The GDP of India for FY22 is estimated at percent by

(1) 6%

(2) 7%

(3) 8%

(4) 9%

Correct Answer – (3) 8%

Explanation:

ADB, however, forecasts a strong recovery for India’s economy in FY2021-22 in its Asian Development Outlook (ADO) 2020 Update, with the gross domestic product (GDP) to grow by 8% as mobility and business activities resume more widely.

 

Q11. India has been elected as a member of the United Nation’s Commission on Status of Women (UNCSW). The appointment is for how many years?

(1) 4

(2) 6

(3) 2

(4) 5

Correct Answer – (1) 4

Explanation:

India has been elected as a member of the United Nation’s Commission on Status of Women (UNCSW). India will be a member of the UNCSW for four years — from 2021 to 2025.

 

Q12. Union Cabinet has recently approved to set up new AIIMS under the Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY) in which city of Bihar?

  • Begusarai
  • Darbhanga
  • Gaya
  • Muzaffarpur

Correct Answer – (2) Darbhanga

Explanation:

The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved the establishment of a new All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) at Darbhanga, Bihar. The AIIMS at Darbhanga will be established under the Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY).

 

Q13. Which institute has inked an MoU with Odisha University of Agriculture and Technology for cooperation in agricultural research and education?

  • IIT Roorkee
  • IIT Patna
  • IIT Kharagpur
  • IIT Bombay

Correct Answer – (1) IIT Roorkee

Explanation:

Indian Institute of Technology Roorkee (IIT-R) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Odisha University of Agriculture and Technology (OUAT), Bhubaneshwar to generate frontier technologies and produce quality manpower in the field of agricultural research and education for addressing the challenges faced by the rural communities and improving their quality of life.

 

Q14. Who has been elected as the new chairman of the Advertising Standards Council of India (ASCI)?

  1. Subhash Kamath
  2. Rohit Gupta
  3. Bhushan Nanda
  4. Vikas Kumar

Correct Answer – (1) Subhash Kamath

Explanation:

Advertising Standards Council of India (ASCI) has elected Subhash Kamath as its new chairman of the board of governors.

Q15. Who won the Tuscan Grand Prix 2020?

  1. Lewis Hamilton
  2. Sergio Pérez
  3. Valtteri Bottas
  4. Alexander Albon

Correct Answer – (1) Lewis Hamilton

Explanation:

Lewis Hamilton won a hectic Tuscan Grand Prix to clinch his 90th Formula One win at Mugello Circuit, Italy, and move one behind Michael Schumacher’s record.

Lewis Hamilton:

Racing driver

Born: 7 January 1985 (age 35 years), Stevenage, United Kingdom

First win: 2007 Canadian Grand Prix

2020 team: Mercedes

Car number: 44

2019 position: 1st (413 pts)

Salary: 4 crores GBP (2019)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
loading...

sairam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
en English
X