Daily Current Affairs Quiz 18-Sep | Today top 15 MCQ With Detailed Explanation

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Daily Current Affairs Quiz question is the most important factor to crack every type of competitive exams like UPSC and any more. it can assist you with scoring great numbers in the test on the off chance that you are refreshed with all the current news. Banking Awareness, Static GK, and the current news are the parts that make the GK segment total. It is essential to comprehend what’s going on inside and outside of India.

GK refreshes are joined with the significant news that stood out as truly newsworthy today. It is the finished pack of the significant news that is held throughout the day. One ought to have total information about the financial terms, current issues news, and so forth. Along these lines, here is the GK update of 18th September to assist you with setting up the Current issues part. If you are read Our Article so you can aware of the world.

Top 15 MCQ question with Details of Daily Current Affairs Quiz

Q1. Who roped in as Brand Ambassador by EdTech major Great Learning?

  1. MS Dhoni
  2. Yuvraj Singh
  3. Irfan Pathan
  4. Virat Kohli

Correct Answer – (4) Virat Kohli

Explanation:

One of India’s leading tech companies for professional and higher education, Great Learning today announced the appointment of Virat Kohli, as its brand ambassador. The captain of the Indian cricket team and the world’s #1 batsman, who also topped a recent ranking of India’s most powerful celebrities, will now be the face of the Great Learning brand. He will lead the brand’s latest ‘Power Ahead’ campaign, which underlines the importance of lifelong learning and showcases how high quality learning at the right time can help professionals and students power ahead in their careers.

 

Q2. Who conferred Lifetime Achievement Award by Euromoney 2020?

  1. Anna Hazare
  2. Ratan Tata
  3. Aditya Puri
  4. None of these

Correct Answer – (3) Aditya Puri

Explanation:

Managing Director of HDFC Bank, Aditya Puri has been conferred the Lifetime Achievement Award by Euromoney Awards of Excellence 2020. He has been awarded for his skills in building a world-class bank in India at a time where there were no similar institutions in existence.

 

Q3. DP World signed up as a global logistics partner of which IPL team?

  1. Kolkata Knight Riders
  2. Chennai Super Kings
  3. Delhi Capitals
  4. Royal Challengers Banglore

Correct Answer – (4) Royal Challengers Banglore

Explanation:

DP World and Royal Challengers Bangalore (RCB) have signed a long-term sponsorship agreement, making the Dubai government-owned ports and logistics firm the global logistics partner of the Indian Premier League (IPL) franchisee.

 

Q4. Who has been appointed as Executive Director at ADB?

  1. Sameer Kumar Khare
  2. Masatsugu Asakawa
  3. Rajesh Khullar
  4. None of these

Correct Answer – (1) Sameer Kumar Khare

Explanation:

The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has approved the appointment of Sameer Kumar Khare as the new Executive Director of the Asian Development Bank (ADB), Manila. Khare is a 1989-batch Indian Administrative Service (IAS) officer of Assam cadre. He is currently serving as an Additional Secretary in the Department of Economic Affairs under the Ministry of Finance. He has been appointed to the post for a tenure of three years with effect from the date of assumption of the charge of the post or until further orders, whichever is earlier.

 

Q5. eSanjeevani has been implemented so far by how many States?

(1) 15

(2) 18

(3) 20

(4) 23

Correct Answer – (4) 23

Explanation:

eSanjeevani has been implemented so far by 23 States and other States are in the process of rolling it out. This digital platform has now completed 2 lakh teleconsultations.

 

Q6. Which country became a member of the UN’s ECOSOC body?

  1. USA
  2. India
  3. Brazil
  4. Israel

Correct Answer – (2) India

Explanation:

India has been elected as a member of the United Nation’s Commission on Status of Women, a body of the Economic and Social Council (ECOSOC). India will be a member of the United Nation’s Commission on Status of Women for four years, 2021 to ’25.

 

Q7. Which state government and SIDBI to ink MoU for cluster-based development of MSMEs?

  1. Uttar Pradesh
  2. Rajasthan
  3. Haryana
  4. Goa

Correct Answer – (2) Rajasthan

Explanation:

The Rajasthan government and the Small Industrial Development Bank of India (SIDBI) will soon ink an agreement to create newer avenues and growth opportunities for MSME units in the State.

 

Q8. Which state/UT topped the first all India Happiness Report covering all states and Union Territories measuring happiness across the country?

  1. Punjab
  2. Chandigarh
  3. Kerala
  4. Mizoram

Correct Answer – (4) Mizoram

Explanation:

The first all India Happiness Report covering all states and Union Territories measuring happiness across the country, which is based on a nationwide survey covering 16,950 people between March and July 2020 by Professor Rajesh K Pillania. In the happiness rankings of states and union territories, Mizoram, Punjab, Andaman, and Nicobar Islands are the top three. Among the big states, Punjab, Gujarat, and Telangana are among the top three states whereas, among smaller states, Mizoram, Sikkim, and Arunachal Pradesh are the top three states in happiness rankings. Among union territories, Andaman and Nicobar Islands, Puducherry, and Lakshadweep are the top three union territories in happiness rankings

 

Q9. Which nation launched 9 satellites into space from an ocean platform?

  1. Russia
  2. Israel
  3. India
  4. China

Correct Answer – (4) China

Explanation:

China launched a Long March 11 rocket from an ocean platform in the Yellow Sea early Tuesday (Sept. 15), successfully sending nine satellites into orbit. The launch took place at 09:23 local time (01:23 GMT/9:23 p.m. Eastern Monday) from a 524-feet-long (159.6 meters) launch platform named De Bo 3. The mission is China’s second ocean-based launch, following a first Long March 11 sea launch in June 2019. It is the first time however that China has used new seaport facilities at Haiyang in eastern China. China is only the third country to perform a sea launch, following the U.S. and Russia.

Daily-Current-Affairs-Quiz

Q10. Which house passed the Essential Commodities (Amendment) Bill, 2020?

  1. Rajya Sabha
  2. Lok Sabha
  3. Both (1) and (2)
  4. None of these

Correct Answer – (2) Lok Sabha

Explanation:

Lok Sabha on September 15, 2020, passed Essential Commodities Act (Amendment) Bill, 2020. The bill allows the central government to regulate the supply of some of the food items only under the extraordinary circumstances which include natural calamity of grave nature, war, famine, and extraordinary price rise. The latest bill passed in Lok Sabha seeks to increase the competition in the agricultural sector and to increase farmers’ income. It also aims to liberalize the regulatory system while also protecting the interests of the consumers.

Q11. Which state launched the “Backyard Horticulture” program under the CAPEX scheme?

  1. Jammu and Kashmir
  2. Rajasthan
  3. Goa
  4. Karnataka

Correct Answer – (1) Jammu and Kashmir

Explanation:

In Jammu and Kashmir, the Horticulture Department has launched the Flagship program “Backyard Horticulture” under the CAPEX scheme at Panchyat Jaswan in March block of Jammu district. Under the program, at least three fruit plants costing Rs. 200 will be distributed among the farmers at 90% subsidy covering 600 households in Zone March

Q12. EDF, I2EN & VJTI sign pact for Centre of Excellence in which state?

  1. Odisha
  2. Maharashtra
  3. Goa
  4. Kerala

Correct Answer – (2) Maharashtra

Explanation:

Electricite de France (EDF), International Institute of Nuclear Energy (I2EN), and Veermata Jijabai Technological Institute (VJTI) announced they have signed a memorandum of understanding to conduct a pre-feasibility test for the establishment of a center of excellence in Jaitapur district, Maharashtra, India.

Q13. Thomas and Uber Cup Finals postponed to 2021 by which Board/Federation?

  1. BCCI
  2. BWF
  3. ICC
  4. TWF

Correct Answer – (2) BWF

Explanation:

The Badminton World Federation (BWF) has announced that the Thomas Cup and the Uber Cup, which were scheduled to be held from 3 to 11 October 2020 in Denmark, has been postponed for 2021.

Q14. India conducted the 10th DTTI Group Meeting virtually with which Nation?

  1. Russia
  2. China
  3. USA
  4. UAE

Correct Answer – (3) USA

Explanation:

The 10th Defense Technology and Trade Initiative (DTTI) Group Meeting was held virtually by the Indian and U.S. Defense Delegations. The meeting was co-chaired by Mr. Raj Kumar, Secretary, Defence Production, from the Indian Ministry of Defence and Ms. Ellen M. Lord, Under Secretary of Defense for Acquisition and Sustainment, from the U.S. Department of Defense. During the meeting, the co-chairs signed a Statement of Intent (SOI) that declared their intent “to strengthen our dialogue on defense technology cooperation by pursuing detailed planning and making measurable progress” on several specific DTTI projects.

Q15. Union Cabinet approved Orbital Rail Corridor Project for which state?

  1. Haryana
  2. Punjab
  3. Odisha
  4. Karnataka

Correct Answer – (1) Haryana

Explanation:

The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval to the Haryana Orbital Rail Corridor Project from Palwal to Sonipat via Sohna-Manesar- Kharkhauda. The project will be implemented by Haryana Rail Infrastructure Development Corporation Limited (HRIDC) and the estimated completion cost of the project is Rs. 5,617 crores.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
loading...

sairam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
en English
X