Daily Current Affairs Quiz 23-Sep | Today top 15 MCQ With Detailed Explanation

Spread the love
  •  
  •  
  • 1
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  

Daily Current Affairs Quiz question is the most important factor to crack every type of competitive exams like UPSC and any more. it can assist you with scoring great numbers in the test on the off chance that you are refreshed with all the current news. Banking Awareness, Static GK, and the current news are the parts that make the GK segment total. It is essential to comprehend what’s going on inside and outside of India.

GK refreshes are joined with the significant news that stood out as truly newsworthy today. It is the finished pack of the significant news that is held throughout the day. One ought to have total information about the financial terms, current issues news, and so forth. Along these lines, here is the GK update of 23 September to assist you with setting up the Current issues part. If you are read Our Article so you can aware of the world.

Top 15 MCQ question with Details of Daily Current Affairs Quiz

Q1. What is the name of India’s first CRISPR COVID-19 test?

  1. Gora
  2. Byomkesh
  3. Bimala
  4. Feluda

Correct Answer – (4) Feluda

Explanation:

The Drugs Controller General of India (DCGI) on September 19, 2020, approved the commercial launch of ‘Feluda’, India’s first TATA CRISPER (Clustered Regulatory Interspaced Short Palindromic Repeats) COVID- 19 test. The Tata Group’s CRISPR COVID test has been named after Satyajit Ray’s iconic character ‘Feluda’.

Q2. Which TV series won the Emmy award in the Outstanding Drama Series category?

  1. Ozark
  2. Stranger Things
  3. Succession
  4. The Crown

Correct Answer – (3) Succession

Explanation:

The family saga series Succession won the Emmy Award 2020 in the Outstanding Drama Series category. The show took home a total of five awards at the 72nd Emmy Awards.

Q3. Which TV series won the Emmy award in the Outstanding Comedy Series category?

  1. The Good Place
  2. Stranger Things
  3. Schitt’s Creek
  4. Dead To Me

Correct Answer – (3) Schitt’s Creek

Explanation:

The popular sitcom Schitt’s Creek took away the Emmy award in the Outstanding Comedy Series category. The show set a new record for most wins in a single season by a comedy series by taking home seven Primetime awards and nine Emmys in the comedy categories.

Q4. Name the winner of the 2020 Italian Open men’s singles title

  1. Diego Schwartzman
  2. Rafael Nadal
  3. Novak Djokovic
  4. Stefanos Tsitsipas

Correct Answer – (4) Novak Djokovic

Explanation:

World number one Novak Djokovic beat Argentine Diego Schwartzman, 7-6, 5-3, to win the 2020 Men’s Single Italian Open title and his fifth overall Rome title.

Novak Djokovic:

Serbian tennis player

Born: 22 May 1987 (age 33 years), Belgrade, Serbia

Tour Finals: W (2008, 2012, 2013, 2014, 2015)

Olympic Games: (2008) Davis Cup: W (2010) Hopman Cup: F (2008, 2013)

Q5. Who is the winner of the 2020 Women’s Italian Open Tennis Tournament?

  1. Simona Halep
  2. Sofia Kenin
  3. Karolina Pliskova
  4. Garbiñe Muguruza

Correct Answer – (1) Simona Halep

Explanation:

In Women’s single, top seed Simona Halep defeated champion Karolina Pliskova, 6-0, 2-1, to win her first Italian Open title.

Simona Halep:

Romanian tennis player

Born: 27 September 1991 (age 28 years), Constanța, Romania

Nationality: Romanian Grand slams won (singles): 2 Height: 1.68 m

Tour Finals: F (2014)

Parents: Stere Halep, Tania Halep

Q6. In a first, how many women officers have been selected to join the helicopter stream of the Indian Navy?

  1. Three
  2. Two
  3. One
  4. Five

Correct Answer – (2) Two

Explanation:

In a historic first, two women officers have been selected to join as “Observers” (Airborne Tacticians) in the helicopter stream of the Indian Navy. The two women officers who will create history in the Indian Naval Aviation include-Sub Lieutenant (SLt) Kumudini Tyagi and SLt Riti Singh.

Daily-Current-Affairs-Quiz

Q7. Which state launched ‘Amma Mobile Ration Shops’ in the state which will serve as mobile public distribution outlets for ration to the eligible beneficiary families?

  1. West Bengal
  2. Goa
  3. Kerala
  4. Tamil Nadu

Correct Answer – (4) Tamil Nadu

Explanation:

The Tamil Nadu Chief Minister Edappadi Palaniswamy launched 3401 mobile public distribution outlets in the state. The ‘Amma Mobile Ration Shops’ as they are called mainly serve families in remote, hilly, and far-flung areas.

Tamil Nadu:

Indian state

Capital: Chennai

Chief minister: Edappadi K. Palaniswami

Q8. What is the total outlay allocated to the PM SVANidhi scheme?

  1. 600 crores
  2. 700 crores
  3. 500 crores
  4. 800 crores

Correct Answer – (1) Rs.600 crores

Explanation:

The Government of India has approved a total outlay of Rs.600.00 crores for the PM SVANidhi scheme. This was informed by Minister of State (I/C) for Housing and Urban Affairs Shri Hardeep Singh Puri in a written reply in the Rajya Sabha on 21 September 2020.

Q9. In September 2020, the Tamil Nadu state government announced the setting up of a nutrition park in which district?

  1. Ariyalur
  2. Namakkal
  3. Erode
  4. Dindigul

Correct Answer – (2) Namakkal

Explanation:

Steps are being taken up to set up a nutrition park in Chandrasekharapuram, Namakkal near Trichy said by State Social Welfare and Nutrition department Minister Dr V Saroja.

Q10. Indian Government has extended a USD 250 million loan to which among the following countries?

  1. Maldives
  2. Mauritius
  3. Nepal
  4. Bangladesh

Correct Answer – (1) Maldives

Explanation:

The Indian government has extended a 250 million- dollar loan to the Maldives government to combat the impact of COVID-19. The High Commission of India shared the news on September 20, 2020.

Maldives:

Capital: Malé

Currency: Maldivian rufiyaa

President: Ibrahim Mohamed Solih

Q11. Who among these has been awarded the Ig Nobel Prize 2020 for Medical Education?

  1. Rajnath Singh
  2. M Venkaiah Naidu
  3. Harsh Vardan
  4. Narendra Modi

Correct Answer – (4) Narendra Modi

Explanation:

Prime Minister of India, Shri Narendra Modi has been awarded the Ig Nobel Prize 2020 for Medical Education.

Narendra Modi:

Born: 17 September 1950 (age 70 years), Vadnagar

Full name: Narendra Damodardas Modi

Spouse: Jashodaben Modi (m. 1968)

 

Q12. PM Modi has recently inaugurated the Ghar Tak Fibre project in which state to connect all the villages of the state through Optical Fibre Internet Service?

  1. Maharashtra
  2. Bihar
  3. Rajasthan
  4. Haryana

Correct Answer – (2) Bihar

Explanation:

Prime Minister of India, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of nine highway projects worth Rs. 14,258 crore in Bihar through video conference on 21 September 2020. PM Modi also inaugurated the Ghar Tak Fibre project, under which all the 45,945 villages of Bihar will be connected through Optical Fibre Internet Service.

Bihar:

Governor: Phagu Chauhan Chief minister: Nitish Kumar Capital: Patna

Q13. Which nation has decided to resume its passenger railway services after a 7-year suspension?

  1. Nepal
  2. Myanmar
  3. Sri Lanka
  4. Bangladesh

Correct Answer – (1) Nepal

Explanation:

Nepal has decided to resume its passenger railway services after a 7-year suspension. The decision comes after the nation received two sets of rails from India. The Diesel-Electric Multiple Unit rail sets that Nepal had purchased from India arrived in Janakpur city on September 18.

Nepal:

The country in South Asia

Capital: Kathmandu

Prime minister: K. P. Sharma Oli

President: Bidhya Devi Bhandari

Q14. Who has been appointed as the Chief of the National Technical Research Organisation (NTRO)?

  1. Anil Dhasmana
  2. Samant Goel
  3. Alok Joshi
  4. Rajinder Khanna

Correct Answer – (1) Anil Dhasmana

Explanation:

The Appointments Committee of the Cabinet headed by PM Narendra Modi has approved the appointment of former Research and Analysis Wing (R&AW) chief, Anil Dhasmana, as the new Chief of National Technical Research Organisation (NTRO) for a period of two years with effect from 18 September 2020.

Q15. Which Ministry has recently inked an agreement with the Ministry of AYUSH to control malnutrition?

  1. Ministry of Agriculture & Farmers’ Welfare
  2. Ministry of Health & Family Welfare
  3. Ministry of Human Resource Development
  4. Ministry of Women and Child Development

Correct Answer – (4) Ministry of Women and Child Development

Explanation:

Ministry of AYUSH and Ministry of Women and Child Development have signed a Memorandum of Understanding for controlling Malnutrition as a part of POSHAN Abhiyaan.

Ministry of Women and Child Development: Government ministry

Founded: 30 January 2006 Headquarters: New Delhi Jurisdiction: India

  •  
  •  
  • 1
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
loading...

sairam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
en English
X