Today 16 Oct Current Affairs Quiz | Today Top 15 MCQ With Detailed Explanation

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

16 Oct Current Affairs Quiz question is the most important factor to crack every type of competitive exams like UPSC and any more. it can assist you with scoring great numbers in the test on the off chance that you are refreshed with all the current news. Banking Awareness, Static GK, and the current news are the parts that make the GK segment total. It is essential to comprehend what’s going on inside and outside of India.

GK refreshes are joined with the significant news that stood out as truly newsworthy today. It is the finished pack of the significant news that is held throughout the day. One ought to have total information about the financial terms, current issues news, and so forth. Along these lines, here is the GK update & Current Affairs of 16 Oct to assist you with setting up the Current issues part. If you are read Our Article so you can aware of the world.

16 Oct Current Affairs Quiz Top 15 MCQ question with Details

Q1. Which state government launched mobile water testing labs?

  1. Punjab
  2. Haryana
  3. Maharashtra
  4. Assam

Correct Answer – (2) Haryana

Explanation:

Haryana government has launched a mobile water testing laboratory van, fully equipped with a multi-parameter system containing analysers, sensor, probes and instruments meant for assessing water quality. Water quality in Haryana is mainly affected by constituents like total dissolved solids (TDS), fluoride, nitrate, iron and alkalinity. This initiative work under the Jal Jeevan Mission, which aims to provide tap water to rural households by 2024, is being done on a war footing and it gives a lot of emphasis on water quality surveillance and monitoring.

Current affairs Daily-Current-Affairs-Quiz

Q2. Who has been named as UEFA Men’s Player Of The Year?

  1. Lionel Messi
  2. Christiano Ronaldo
  3. Robert Lewandowski
  4. Neymar

Correct Answer – (3) Robert Lewandowski

Explanation:

Robert Lewandowski was named UEFA men’s player of the year on Thursday following a superb season in which he won the treble with Bayern Munich. Lewandowski was at the Champions League group- stage draw in Geneva to receive the award, just weeks after Bayern won the 2019/20 edition of the competition. The Poland striker, who scored 55 goals in 47 games as Bayern also won the Bundesliga and German Cup, saw off Bayern team-mate Manuel Neuer and Manchester City’s Kevin de Bruyne to win the award.

 

Q3. Which state government tied up with India Post to get farmers enrolled in PM-KISAN scheme?

  1. Kerala
  2. Karnataka
  3. Odisha
  4. Goa

Correct Answer – (4) Goa

Explanation:

The Goa Government has tied up with India Post to get 11,000 farmers enrolled in the Pradhan Mantri Kisan Sanman Nidhi scheme. This is the first such exercise in India to enrol farmers in the PM Kisan Samman Nidhi scheme, whereby the postman will be utilised to benefit farmers.

Q4. Centre has extended how much subsidy on transportation of fruits and vegetables through Kisan Rail Trains?

  • 20 per cent
  • 30 per cent
  • 50 per cent
  • 60 per cent

Correct Answer – (3) 50 per cent

Explanation:

The Union Ministry of Food Processing Industries has decided to extend 50% subsidy on the transportation of notified fruits and vegetables through Kisan Rail Trains.

Q5. Which state CM signed 14 MoUs worth Rs.10,055 crore?

  1. Odisha
  2. Kerala
  3. Punjab
  4. Tamil Nadu

Correct Answer – (4) Tamil Nadu

Explanation:

Tamil Nadu Chief Minister Edappadi K. Palaniswami on Monday signed 14 Memorandums of Understanding (MoUs) entailing investments to the tune of Rs. 10, 055 crores with potential to generate employment for over 7,000 people.

Q6. Which among the following planets has snow-capped mountains?

  1. Pluto
  2. Mars
  3. Jupiter
  4. Uranus

Correct Answer – (1) Pluto

Explanation:

An international team led by CNRS (French National Centre for Scientific Research) scientists recently discovered that the snowcaps on the mountains of Pluto are very much different from the snowcaps on the mountains of Earth.

11 Oct Current Affairs
11 Oct Current Affairs

Q7. What is the name of the World War II bomb that was detonated underwater in Poland?

  1. Fat Man
  2. Little Boy
  3. Tall Boy
  4. Small Man

Correct Answer – (3) Tall Boy

Explanation:

A large World War II bomb was detonated underwater by the Polish Navy on October 12, 2020 during a delicate operation. The bomb, nicknamed ‘Tallboy’ weighed about five tonnes. It was dropped by the British Royal Air Force in an attack on a Nazi warship in 1945.

Q8. Which state has launched the “Sujal”- ‘Drink from Tap Mission’ scheme to provide piped water connections to all urban areas?

  1. Gujarat
  2. Odisha
  3. Maharashtra
  4. Kerala

Correct Answer – (2) Odisha

Explanation:

Odisha Chief Minister Naveen Patnaik inaugurated “Sujal”- ‘Drink from Tap Mission’ scheme on 13 October 2020, to provide round the clock supply of quality tap drinking water in all urban areas of the state. The state has set the target to provide piped water connections to all urban areas in the state by March 2022.

Q9. Which of the following launched its high impact TV campaign starring 11 Cricket stars?

  1. Cashfree
  2. Jio
  3. Paytm
  4. BharatPe

Correct Answer – (4) BharatPe

Explanation:

BharatPe has announced the launch of its high impact TV campaign starring ‘Team BharatPe’ with 11 Cricket stars. The TVC series has been directed by ace Bollywood director, Puneet Malhotra, and communicates the message ‘Hum Hai Team BharatPe – Jo Desh Ke Har Dukandaar Ke Saath Hai Khade’. This is the first time that a new age FinTech company has rolled out a TV campaign with 11 top cricket stars as its brand ambassadors. Team BharatPe includes Rohit Sharma, Jasprit Bumrah, KL Rahul, Mohammed Shami, Ravindra Jadeja, Suresh Raina, Shreyas Iyer, Prithvi Shaw, Sanju Samson, Yuzvendra Chahal, and Shubhman Gill.

Q10. Who approved 300 million US dollar loan for Rajasthan’s water supply?

  1. World Bank
  2. NABARD
  3. ADB
  4. RBI

Correct Answer – (3) ADB

Explanation:

India and the Asian Development Bank (ADB) has signed a 300 million US dollar loan to finance inclusive and sustainable water supply and sanitation infrastructure and services in 14 secondary towns of the state of Rajasthan. The project aims at providing better quality and more sustainable Water Supply and Sanitation (WSS) services in the project towns. it will improve quality of life in these towns, including for the poor and vulnerable after signing the loan agreement.

Q11. Who inaugurated 44 bridges across seven border states?

  1. Amit Shah
  2. Rajnath Singh
  3. Nitin Gadkari
  4. Piyush Goyal

Correct Answer – (2) Rajnath Singh

Explanation:

Defence Minister Rajnath Singh on Monday virtually inaugurated 44 bridges built by the Border Roads Organisation in seven states, including eight in Uttrakhand. The defence minister said they will usher in a new era of connectivity and development in the border regions. Rajnath Singh also laid the foundation stone of the Nechifu tunnel on Twang Road in Arunachal Pradesh. Rajnath Singh inaugurated 10 bridges in Jammu and Kashmir; eight each in Uttrakhand, Arunachal Pradesh and Ladakh; four each in Punjab and Sikkim; and two in Himachal Pradesh.

Q12. Who launched the “Earth shot Prize” to boost climate innovation?

  1. Narendra Modi
  2. Prince William
  3. Donald Trump
  4. Vladimir Putin

Correct Answer – (2) Prince William

Explanation:

Britain’s Prince William and Naturalist David Attenborough have launched an “Earth shot Prize”, with an aim to encourage change and support to repair the planet. The Earth shot Prize aims to “incentivize change and help to repair our planet over the next 10 years,” and “turn pessimism into optimism” by rewarding innovative solutions to environmental problems.

Q13. Which team won the 17th NBA championship?

  1. Houston Rockets
  2. Miami Heat
  3. Los Angeles Lakers
  4. Toronto Raptors

Correct Answer – (1) Houston Rockets

Explanation:

Los Angeles Lakers, fuelled by superstar LeBron James’ triple-double, dominated Miami Heat 106-93 to win its 17th NBA championship. It’s first in a decade pulled Lakers level with the Boston Celtics for the most number of crowns.

Q14. The 2021 Annual Meeting of the World Economic Forum (WEF) will be held in which place?

  1. Grindelwald
  2. Zermatt
  3. Davos
  4. Lucerne

Correct Answer – (4) Lucerne

Explanation:

The World Economic Forum (WEF) has announced that the Annual Meeting 2021 will be held in Lucerne-Burgenstock, Switzerland, as against the traditional venue of ski resort town Davos.

Q15. Which bank has won the 2020 Central bank of the year award?

  1. Reserve Bank of India
  2. Bank of Ghana
  3. Bank of England
  4. Reserve Bank of Australia Correct Answer – (2) Bank of Ghana Explanation:

Bank of Ghana has won the Central bank of the year award 2020.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

sairam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top